Innenriks

Biskop ber regjeringen gi amnesti til familie som har sittet seks år i kirkeasyl

AMNESTI: Familien Collin Johnson har fått fire avslag på asylsøknaden sin, men tør ikke reise tilbake til Sri Lanka. – Det vil være helt uforsvarlig av norske myndigheter å sende dem dit, mener biskop.

– Jeg vet ikke noen annen råd enn å be den norske regjeringen gi denne familien en julegave, opphold på humanitært grunnlag, slik at de kan leve i frihet. Familien kjenner seg ikke trygge på Sri Lanka. Det vil være helt uforsvarlig av norske myndigheter å sende dem dit, sa Olav Øygard, biskop i Nord-Hålogaland bispedømme, under en pressekonferanse mandag.

Han har sendt et formelt brev med forespørsel om amnesti for familien Colin Johnson til regjeringen. Prost Sigurd Skollevoll, soknepresten Ruth-Astrid Stellmacher og leder i Nord-Hålogaland bispedømmeråd Marta Kristine Ims har også signert brevet.

«Det gjør sterkt inntrykk på oss å møte familiens håp og tro på en annen fremtid i vårt land, trass i at det realistisk sett ser ut til at de har kommet til alle veiers ende. De kommer ikke til å reise frivillig til Sri Lanka. De tør ikke det. De frykter for sine liv, tortur og fengsel», står det blant annet i brevet.

Slitne

Familien Collin Johnson kom til Norge fra Sri Lanka i 2009, rett etter borgerkrigen. De er tamilske katolikker og var med i separatistbevegelsen tamiltigrene (LTTE) under krigen. Da familien først søkte asyl fortalte de ikke norske myndigheter om sin tilknytning til tamiltigrene.

Det gjorde de først to år senere.

At de oppga mangelfulle opplysninger gjorde at Lagmannsretten konkluderte med at familien har svekket troverdighet.

Livet vi lever er helt umenneskelig.

—  Dilani Collin Johnson

De første fem årene bodde familien på asylmottak, men etter å ha fått avslag på asylsøknaden i fire instanser, søkte de tilflukt i Finnsnes kirke.

– Livet vi lever er helt umenneskelig. Vi har et rom på tre personer. Vi får ikke sove om natta. Vi er slitne, forteller Dilani Collin Johnson (32) til Vårt Land på telefon fra Finnsnes kirke i Troms.

Der har hun sittet i kirkeasyl i mer enn seks år, sammen med foreldrene sine på 64 og 69 år.

– Vi kan ikke gå ut for å trekke frisk luft eller handle på butikken. Ingen av oss kan jobbe, og jeg kan ikke fortsette å studere. Det er vanskelig å holde ut, sier Johnson.

Familien Collin Johnson har bodd i Finnsnes kirke i Troms siden oktober 2014. De tør ikke forlate kirken i frykt for å bli arrestert.

Jomfru Maria

Familien får dagene til å gå ved å delta på kirkelige aktiviteter. Dilani spiller jomfru Maria i kirkens forestilling om juleevangeliet, som har premiere tirsdag. Det har hun gjort hvert år siden 2012. Troen holder henne oppe.

– Jeg tror Gud passer på oss. Gud kan hjelpe oss videre. Han viser vei. Kampen er ikke ferdig, vi gir ikke opp. Vi venter på rettferdighet, sier Johnson.

Biskopens bønn til regjeringen gir henne og foreldrene nytt håp.

Ifølge biskop Olav Øygard er det ingen familier som har sittet like lenge i kirkeasyl i Norge som denne familien.

– Familien gjør dette som det minste av to onder. Påkjenningen av å leve på denne måten er stor. Usikkerheten over hva som kan komme, men også det å leve fysisk innesperret, sa han under mandagens pressekonferanse.

– Det kan ikke være den norske stat verdig at dette skal fortsette på samme måte gjennom en ny julefeiring og inn i et nytt år, var biskopens budskap.

Kan ikke gripe inn

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) vil etter alt å dømme ikke gripe inn. Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) har sendt henne et skriftlig spørsmål om hva hun vil gjøre for familien.

– Stortinget har bestemt at verken jeg som statsråd eller departementet kan gripe inn i, eller påvirke utfallet i enkeltsaker. Å søke tilhold i en kirke for å unngå tvangsretur er noe familien selv har valgt, fremfor å returnere til hjemlandet – noe de er forpliktet til etter norsk lov., skriver Mæland i sitt svar.

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Innenriks