Hvem får regninga for Fosen-floken? Dette sier juristene

VINDKRAFT: Staten kan risikere et gigantisk erstatningssøksmål i Fosen-saken, sier jurist. Vårt Land har snakket med flere jurister om kravene som kan komme mot staten – og selskapene.

Vindturbinene på Fosen har skapt heftig debatt den siste uken, etter at aksjonister og demonstranter har demonstrert mot vindmølleparkene på Fosen. – Helt isolert sett så anslår vi at dette vil øke prisen i prisområdet NO3 med cirka 10 øre kilowattimen til og med 2026, sier leder Kathrine Stene Bakke, i Afry Management Consulting. Foto: Heiko Junge / NTB
VINDKRAFT: Vindmøllene på Storheia, som er en av to områder hvor Høyesterett har kjent konsesjonen ugyldig.
Publisert Sist oppdatert

– Dette er en sak hvor svært mange ulike fagområder spiller inn: ekspropriasjonsrett, menneskerettigheter, reindriftsrett, eiendomsrett og forvaltningsrett. Det medvirker nok også til at vi ser så mange ulike meninger om hvordan saken skal forstås, sier Katrine Broch Hauge til Vårt Land.

Hauge er førsteamanuensis i jus ved Universitetet i Oslo (UiO), og har spesialisert seg på energi, naturressurser og ekspropriasjonsrett.

Hun påpeker at den ugyldige konsesjonen er statens ansvar. Samtidig er det ikke gitt hva utfallet blir dersom det blir strid mellom staten og eierselskapene Fosen Vind og Roan Vind om hvem som skal ta regninga for å rette opp.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS