H&M lover å gjenvinne klær – mange plagg ender sine dager på dynga i Afrika

BÆREKRAFT: Kleskjempen Hennes & Mauritz har gått i bresjen for bærekraftig mote. Men da en svensk avis sendte ubrukte klær til gjenvinning hos giganten, endte de i søppelhauger.

Den svenske klesgiganten H&M hadde et overskudd på 396 millioner kroner før skatt i regnskapsårets første kvartal. Det er langt bedre enn analytikerne ventet. Foto: Ludvig Heiberg Larsen / NTB
ENDER PÅ DYNGA: H&M har fått ros for sitt gjenvinningsarbeid, men mange av klærne blir ikke gjenvunnet.
Publisert Sist oppdatert

Det er Aftonbladet som har gransket klesinnsamlingen til H&M, som er et sentralt ledd i selskapets arbeid for å innføre sirkulærøkonomi. Her kan brukte klær av alle typer leveres inn. H&M skriver på sine hjemmesider at de enten selger klærne som bruktklær, sørger for at de blir gjenbrukt til andre formål, eller resirkulerer dem.

Avisa leverte ti plagg til gjenvinning i ulike H&M-butikker i Stockholm. De festet såkalte airtags på dem for å kunne spore hvor de havnet, og antok at i alle fall noen av dem kom til å bli solgt på nytt i Sverige. Det skjedde imidlertid ikke. Noen uker senere var klærne på ulike sorteringsanlegg i Tyskland, og derfra havnet noen plagg til og med i Romania.

Flere av plaggene ble sporet til dumpingsplasser i fattige land. Eksporten av klær fra Europa forårsaker store miljøproblemer, og risikerer dessuten å utkonkurrere innenlandsk produksjon. Klærne Aftonbladet leverte inn var kjøpt på bruktbutikker i Stockholm og var i god stand. H&M solgte dem videre til mellomledd som sorterer og eksporterer brukte klær.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS