Foreldre til evig tid

Som foreldre vil vi så gjerne hjelpe barna våre, også når de er blitt unge voksne. Men all hjelp er ikke nødvendigvis god hjelp. DISKUTÉR: Hvor mye bør foreldre hjelpe voksne barn?

Publisert Sist oppdatert

En ung mann på 20 år bor fortsatt hjemme. Foreldrene er bekymret. Han kommer seg sjelden av gårde når han skal, han glemmer viktige avtaler og ser ikke ut til å ha styring på økonomien. De synes han er for lenge ute om kveldene og at han ikke tar studiene alvorlig. Det oppstår ofte konflikter hjemme. Foreldrene gir råd og formaninger, men opplever at sønnen ikke hører på hva de sier. Sønnen gir uttrykk for at han synes foreldrene maser og blander seg for mye opp i hva han bruker tiden til. Han opplever at han ikke får vist hva han kan ta ansvar for selv.

God investering. Dagens foreldregenerasjon er blitt omtalt som «curlingforeldre». Begrepet ble innført av den danske barnepsykologen Bent Hougaard. Han beskriver foreldre som gjør alt for å koste rent for sine barn, slik at de raskt og smertefritt kan ta seg fram i livet. Det kan være å legge til rette for ulike aktiviteter så de får utviklet seg, bidra med leksehjelp så de får gode karakterer, gi det rette utstyret eller de rette klærne så de skal være populære i vennegjengen.

Selv om barna etter hvert blir myndige og voksne, fortsetter curlingen. For vi kan jo ikke være sikre på at de får til voksenlivet sånn uten videre? De er så unge og uerfarne og litt hjelp kan vel ikke skade. Foreldrene bidrar med økonomisk støtte, kjøp av bolig, hjelp til søknader og daglige telefoner med ulike påminnelser. Mange foreldre med voksne barn har god tid, solid økonomi og synes det er en god investering å hjelpe barna fram i livet.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS