EUs nye sanksjoner mot Russland trer i kraft

RUSSLAND: Vladimir Putins antatte kjæreste og en rekke soldater mistenkt for krigsforbrytelser er omfattet av EUs nye sanksjoner mot Russland.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen på EU-toppmøtet i Brussel der det ble enighet om kraftige begrensninger på import av russisk olje. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB
OLJE: EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen på EU-toppmøtet i Brussel der det ble enighet om kraftige begrensninger på import av russisk olje.
Publisert Sist oppdatert

Straffetiltakene er nå formelt vedtatt, og de trådte juridisk sett i kraft da de fredag ble publisert i EU Official Journal.

En kraftig begrensning av importen av russisk olje er trolig det viktigste straffetiltaket i denne omgang.

Etter lange diskusjoner ble det enighet om et delvis importforbud på EU-toppmøtet tidligere denne uken. Unntak gjøres blant annet for olje som fraktes i rørledninger.

Skåner patriark

Torsdag ble det klart at patriark Kirill, lederen for den russisk-ortodokse kirken, ikke føres opp på sanksjonslisten. Ungarn hadde stilt krav både om å skåne patriarken og å få unntak fra oljeforbudet.

En som blir rammet av de nye sanksjonene, er Alina Kabajeva, som antas å være Vladimir Putins kjæreste. På listen står også russiske soldater som mistenkes for krigsforbrytelser i Butsja og andre steder i Ukraina.

En av disse er generalen Mikhail Mizintsev, omtalt som «slakteren av Mariupol».

Banker utestenges

I tillegg blir Russlands største bank, Sberbank, utestengt fra det internasjonale betalingssystemet Swift.

Det blir også tre andre banker – i tillegg til dem som er utestengt fra før.

Selskaper i EU får forbud mot å ta PR- og lobbyoppdrag for Russland. Nye begrensninger legges på eksport knyttet til kjemisk industri, noe som begrunnes med risiko for utvikling av kjemiske våpen.

EUs forbud mot russiske statskontrollerte medier utvides til å omfatte Rossija RTR, Rossija 24 og TV Centre International. Disse restriksjonene er kontroversielle, og Norge har så langt ikke fulgt EUs eksempel og hindret tilgang til russisk TV-kanaler.

Regjeringen har begrunnet dette med hensynet til ytringsfriheten.

Faser ut olje

Sanksjonspakken som EU nå har vedtatt, er den sjette i rekken. Den første ble innført dagen før Russland startet sin invasjon av Ukraina.

Selv om straffetiltakene juridisk sett har trådt i kraft, vil ikke oljeforbudet reelt sett tre i kraft før senere i år. Import av råolje skal fases ut i løpet av et halvt år, og import av raffinerte oljeprodukter stanses innen årsskiftet.

For at ikke Ungarn skal tjene penger på videresalg av sin unntaks-olje, blir dette forbudt.

Nye sanksjoner mot Belarus – også kjent som Hviterussland – ble også innført av EU fredag. Kunstgjødselgiganten Belaruskali ble ført opp på EUs sanksjonsliste. Dette er en av verdens største produsenter av kunstgjødsel basert på kaliumklorid.