Ekspert: – Vi vet for lite om hva slags propaganda vi utsettes for

INFORMASJONSKRIG: Sverige har over 40 regjeringsansatte som jobber med å bekjempe falske nyheter. Eskil Grendahl Sivertsen i Forsvarets forskningsinstitutt mener Norge må ta tilsvarende grep.

FALSKE NYHETER: Ifølge organisasjonen Freedom House bidro manipulasjon av nettinnhold fra myndigheter til det ellevte året på rad med en nedgang i internett frihet. Årsaken er blant annet at myndighetene legger restriksjoner på hva som kan publiseres digitalt, samt bruker nettet til å spre falske nyheter og propaganda. Avbildet er en som demonstrer utenfor .
FALSKE NYHETER: Ifølge organisasjonen Freedom House bidro manipulasjon av nettinnhold fra myndigheter til det ellevte året på rad med en nedgang i internett frihet. Avbilder er demonstranter som protester mot, blant annet, Facebooks påståtte passivitet mot falske nyheter.
Publisert Sist oppdatert

– Vi vet for lite om hvilke former for propaganda, falske nyheter og manipulasjon nordmenn blir utsatt for på nett og på sosiale medier. Det er et problem, fordi det gjør oss sårbare, sier Sivertsen, spesialrådgiver i Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

– I Norge har vi ingen aktører som metodisk og løpende kartlegger og analyserer informasjonspåvirkning på tvers av sektorer, legger han til.

Ifølge justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp) har regjeringen iverksatt en rekke initiativer, møteplasser og pågående prosesser for å bekjempe falske nyheter og desinformasjon.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS