Drømmer om en fremtid

Boken bringer et kvinnelig perspektiv til en mannlig bygderomantradisjon. Den er stødig håndverk, men sprenger ingen grenser.

HJEMSTED: Lokalmiljøet er en viktig del av fortellingen. Her løftes ikke folk frem, de blir derimot stemplet som det ene eller det andre, skriver Vårt Lands anmelder.

«Nå samler vi sammen» er et uttrykk i Drømmer fra Texaco. I romanen, Cathrine Evelids tredje, betyr det å reise videre, å søke lykken nye steder. For rotløshet er tidlig i livet ­en kjent erfaring for Rita og Linda,­ barna til alenemoren Aud. I romanens åpning prøver hun å skape en tilværelse for seg og ungene sammen med Finn, som driver en bensin­stasjon. Rita forteller om oppveksten i leiligheten over Texaco i 70-åra, i ei lita sørlandsbygd – og her er ikke bare solskinn.

Midlertidig

Aud forsikrer u­ngene om at denne gangen skal det vare. De er ferdige med å være underveis. Likevel går ungene og venter på at de skal bryte opp. De vet at det er løsningen når det går på tverke. Tilliten til at det er mulig å starte på nytt andre steder, dra videre for å starte forfra, assosierer jeg mest med amerikanernes holdning til livet. En del av småstedene på Sørlandet er sterkt preget av amerikansk kultur. Full av referanser til cowboykulturen speiler teksten det. Å eie en amerikansk bil er synonymt med fremgang.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS