Butikker kaster 50.000 tonn mat årlig

Dagligvarebransjen i Norge kaster over 50.000 tonn mat årlig. Nå vil bransjen ta et oppgjør med matprodusentenes datomerking.

«Siste forbruksdag», «best før», «minst holdbar til», «best før utgangen av» er forvirrende datomerking, som dagligvarebransjen mener fører til at de må kaste tonnevis av mat.
Publisert Sist oppdatert

NorgesGruppen alene kaster ifølge sine beregninger 20.000 tonn matavfall årlig. de anslår at hele dagligvarebransjen i Norge står for over 50.000 tonn matavfall årlig, noe som tilsvarer et 10 meter høyt søppelberg på Ullevål stadion.

Datomerkingen har skylden. NorgesGruppen mener matprodusentenes måte å datomerke varer på, har skyld i at så mye mat kastes.

– Bransjen overprofilerer ferskhet og skaper unødig svinn. Butikkene og industrien frykter at lang holdbarhet signaliserer manglende ferskhet. Vi har selv eksempel på at vi har halvert holdbarhetstiden for ferdigpizza av den grunn, sier direktør Sverre Leiro i NorgesGruppen, som eier dagligvarekjedene Meny, Kiwi, Ultra, Spar og Joker, til Aftenposten.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP

Powered by Labrador CMS