Bråk og fornyelse
Alle vil ha fornyelse for tiden, men ledere som gir seg i kast med det, kan havne på dør før de vet ordet av det.
Det er noe frisk, frekt og fascinerende med Anita Krohn Traaseth blant alle de grå dressene.
Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
Da det ble kjent at Jens Stoltenbergs høyre hånd, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, søkte jobben som direktør for Innovasjon Norge, regnet de fleste med at saken var biff. Han var kvalifisert i bøtter og spann. Men næringsminister Monica Mæland så for seg noe annet enn en Ap-traver i slutten av femtiårene som har levd og åndet for politikk og samfunnsspørsmål siden han som 20-åring ble valgt inn i kommunestyret i Vardø. Mæland ville ha fornyelse, et friskt pust utenfra. Derfor ble Anita Krohn Traaseth headhuntet. Hun er nesten 20 år yngre, har hatt diverse jobber i næringslivet og har utmerket seg som den frittalende bloggeren «Tinteguri». Her bød hun på seg selv i store porsjoner, delte raust egne tanker, meninger og opplevelser om stort og smått.
Traaseth gikk i gang i høst med å endre Innovasjon Norge med driv, glød og i høyt tempo. Det går friskt for seg. 51 av 766 ansatte har nå fått beskjed om at det ikke er plass til dem i den nye organisasjonen. Det er ikke slik vi gjør det i offentlig sektor, fikk hun til svar da hun kom trekkende med «næringslivsmåten» sin. For en uke siden kunne Traaseth fortelle til Dagens Næringsliv at verken «ledelsen eller de tillitsvalgte ønsket å forsette den destruktive samarbeidsformen som var i ferd med å utvikle seg». De skal i ro og fred forsøke å løse opp i flokene som er skapt.
Klar tale er et varemerke for Traaseth, som for øvrig kalte boken hun ga ut om seg selv og det hun er opptatt av, for «Godt nok for de svina». Hun vil kalle en spade for en spade, enten hun snakker internt eller eksternt. Det er noe friskt, frekt og fascinerende med Traaseth blant alle de grå dressene.