Bankes opp, interneres og nektes asyl
Vel 210.000 enslige, mindreårige barn har søkt asyl i Europa siden 2015. Redd Barna avdekker levekårene som møter dem.

– Dagens asyl- og migrasjonspolitikk i Europa fører til at det på mange måter er farligere for barn på flukt. Europeiske land må slutte å skyve ansvaret vekk og over på andre, sier generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna.
2. september 2015 blir en tre år gammel kurdisk gutt funnet druknet på en strand vest i Tyrkia. Alan Kurdi ble symbolet på de mange tragediene som fulgte i kjølvannet til flyktningstrømmen mot Europa.
Redd Barna sier at den gangen var det en forventning til at Europas ledere ville reagere og samarbeide for å beskytte barn på flukt. Slik har det dessverre ikke gått.
– Europeiske ledere var blant de første som sa «aldri igjen», men i tiden som har gått har de bare gjort flyktningrutene vanskeligere og farligere for flyktninger og migranter, sier Anita Bay Bundegaard, direktør for Redd Barna Europa, i en kommentar til rapporten Redd Barna nå legger fram.
Drukner i Middelhavet
Den avdekker levekårene til enslige barn under 18 år som har flyktet til Europa – og gir innsyn i hvordan situasjonen for de yngste har utviklet seg på de fem årene siden Alan Kurdi døde.
Rapporten forteller at barn på flukt interneres, blir slått og avskjæres fra muligheten til asyl. Og nye barn drukner i Middelhavet. Siden 2015 har 700 barn druknet i forsøkene på å ta seg inn i Europa – og minner Redd Barna om; det er trolig store mørketall.
Tre land dominerer
Redd Barna har samlet og sammenstilt data fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) og Eurostat. Rapporten avdekker at:
Vel 210.000 enslige, mindreårige barn har søkt asyl i Europa siden 2015.
Flesteparten kommer fra tre land, Afghanistan, Syria og Eritrea.
Og blir værende i særlig fire land, Tyskland, Sverige, Italia og Hellas.
Og at få innvilges asyl.
Usynlige barn i flere land
Redd Barna forteller at tusenvis av barn er strandet i flyktningleirene på de greske øyene, de fleste yngre enn 12 år. Barn opplever også å bli skutt på eller slått av grensevakter og politi i landene på Balkan. Flere barn blir fengslet, blant annet på politistasjoner i Hellas og i ankomstsentre i Spania.
Mange mindreårige barn forblir ute av syne, i land som Libya, Bosnia-Hercegovina og Tyrkia – hvor de har få rettigheter og ofte lever i utrygghet, forteller rapporten.
Mishandlet av politiet
I sommer la Amnesty International fram en rapport som fortalte at politiet i Kroatia mishandler og torturerer rutinemessig asylsøkere og migranter på grensa mot Bosnia-Hercegovina.
Menneskerettighetsorganisasjonen intervjuet flere afghanske og pakistanske asylsøkere, som ble pågrepet av kroatisk spesialpoliti i Plitvice-området i slutten av mai.
Politifolkene skjøt i lufta, bandt mennene fast, slo dem med metallstenger, batonger og pistolkolber, og smurte deretter matrester i de blødende sårene, i håret og på klærne deres, meldte NTB.
Frykter deportasjon
– Redd Barna ber om at barns rettigheter må stå sentralt og at europeiske land samarbeider bedre for å beskytte barn på flukt. Det er uakseptabelt at barn må leve under fryktelige forhold i flyktningleire på de greske øyene, at barn blir skutt og slått på grenseovergangen i Balkan-landene, og at barn på flukt blir fengslet uten at de har gjort noe galt, sier Lange.
Rapporten viser alle de vel 210.000 mindreårige ikke er i samme båt. Men mens noen tilbys trygghet og vern, strever andre med å få flyktningstatus, og lever i konstant frykt for å bli pågrepet og deportert til hjemlandet.
LES MER OM BARNA SOM FLYKTER TIL EUROPA
SV refser KrF: «Det vi ser nå er så stygt»
Moria–barna er gutar frå Afghanistan
Unge gutar flyktar frå ungt land