Askese 
gjør mester

Når det digitale stresset tar kvelertak på oss, kan ørkenen være et godt sted å være.

Kloster: St Georges-klosteret i Wadi Qelt på Vestbredden ble grunnlagt i en hule av munker på 400-tallet som søkte ensomhet i ørkenen. – Nå har det aldri vært aktuelt for meg å gå i kloster, men kanskje det ligger en hemmelighet i det å trekke seg tilbake innimellom. Evaluere sitt eget liv. Høre hva som foregår på innsiden, skriver Stig-Øyvind Blystad, teolog og tidligere Vårt Land-journalist.
Publisert Sist oppdatert

Etter en lang busstur gjennom svenske landskap når vi omsider slottet. Den majestetiske, gule bygningen reiser seg som et monument idet den tettvokste eikeskogen åpner seg opp. Det 300 år gamle bygget vitner om en storhetstid med sus av adel og fornemme gjester. Slottsklokka ringer og befester rytmen dette stedet nå følger. En annen rytme enn omverdenen. Her kan man stige ut av den hektiske hver­dagen og inn i en takt som handler om bønn og arbeid, ora et labora. Den klassiske benediktinske ordenen har preget Bjärka-Säby i over et sekel og skaper nå et pusterom for de som ønsker noen dager med annerledeshet.

Trussel

Vi er stresset, ifølge forskerne. Tallene som kommer frem i en svensk under­søkelse i 2015 om digitalt stress i ­arbeidslivet viser at en overveld­ende majoritet av de spurte,­ 87 prosent, opplever digitalt stress som en trussel mot engasjement og effektivitet i arbeidet. Dette melder ledernett.no, som viser til undersøkelsen som er presentert på arbetarskydd.se. Det er den overfylte innboksen i e-posten som er den største digitale stressfaktoren. Deretter kommer alle lydsignalene, svarer næringslivspanelet, som består av 12.000 personer. For mye ­informasjon stresser også, og ikke minst vanskene med å finne riktig og relevant informasjon når man trenger den.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS