Han har vært innlagt på sykehus flere ganger de siste årene. Tidlig i 2023 ble han rammet av et lettere slag, og siden da har han stort sett holdt seg ute av rampelyset. Familien bekreftet dødsfallet overfor nyhetsbyrået AFP tirsdag.
Le Pen var med på å stifte ytre høyre-partiet Nasjonal samling (RN) i 1972 og ledet det fra begynnelsen til 2011, da dattera Marine tok over.
Fire år senere ble han kastet ut av partiet av sin egen datter. Årsaken til bruddet var hans gjentatte påstander om at nazistenes gasskamre var en «detalj i historien». Dattera ønsket blant annet å ta avstand fra farens ekstreme rykte.
Le Pen var opp gjennom hele sin karriere i politikken kjent for å være en kontroversiell figur og har satt dype spor i fransk politikk, spesielt ytre høyre-fløyen.
Han er spesielt kjent for sine innvandringskritiske holdninger.
Bardella: Tenker på Marine
– Jean-Marie Le Pen tjente alltid Frankrike og kjempet for dets identitet og suverenitet, sier nåværende RN-leder Jordan Bardella i en uttalelse og trekker fram at Le Pen tjenestegjorde i den franske hæren under krigene i Indokina og Algerie.
Bardella har sammen med Marine Le Pen gjort RN til et av de største partiene i Frankrike. I fjor gjorde partiet et brakvalg i EU-valget, der de fikk en oppslutning på 32 prosent.
– I dag tenker jeg på hans familie, nære og så klart, Marine, hvis sorg bør respekteres, legger han til.
Satt i nasjonalforsamlingen
Le Pen stilte som presidentkandidat for RN i 1974, 1988, 1995, 2002 og 2008. I 2002 nådde han helt til andre valgrunde, men måtte se seg slått av Jacques Chirac.
Han var også medlem av den franske nasjonalforsamlingen fra 1956–1962 og 1986–1988. I tillegg var han EU-parlamentariker i flere perioder.
Le Pen var «en historisk figur på ytre høyre», står det i en kort uttalelse fra president Emmanuel Macron. Macron legger til at han har sendt sine kondolanser til Le Pens familie, og sier at «historien vil bedømme» Le Pens rolle i fransk politikk.