Fredag 20. desember tok Stortinget juleferie. I juleinnspurten sendte KrF-representant Kjell Ingolf Ropstad inn to skriftlige spørsmål til regjeringen som begge handler om barn og kjønnsidentitet.
Begge spørsmålene er adressert kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun fra Ap.
- 18. desember sendte Ropstad spørsmål om hva ministeren mener om en barneskole som arrangerte «Skifte kjønn-dag».
- Dagen etter leverte Ropstad inn spørsmål om den omdiskuterte boka «Gender Queer». Han spør om slike bøker egner seg for barn og bør være tilgjengelige på skolebibliotek for barneskoler.
Ropstad viser til «sosial smitte»
I det første spørsmålet viser Ropstad til en artikkel i Trønder-Avisa om en barneskole i Trøndelag som inviterte elevene til «Skifte kjønn-dag». Noen foreldre har reagert på arrangementet, der invitasjonen ble sendt ut med regnbueflaggets farger.
Rektor ved skolen har senere beklaget navnevalget, og sagt arrangementet heller burde hete «kom som noe annet enn du er-dag», skriver Trønder-Avisa.
I spørsmålet skriver Ropstad at det «det er bred enighet» om at kjønnsdysfori – et ubehag knyttet til manglende samsvar mellom kjønn og kjønnsidentitet – kan oppstå på grunn av sosial smitte.
Han legger til at «helsemyndighetene mener kjønnskorrigerende behandling er uforsvarlig overfor barn» og at «de fleste barn med kjønnsdysfori vil akseptere kjønnet sitt etter puberteten hvis de blir akseptert i sitt kjønnsnormbrudd».
Minister svarer: – Dette er noe man alltid har drevet med i skolen
– Jeg har tillit til at skolene gjør slike valg med faglig og pedagogisk klokhet, svarer Kari Nessa Nordtun.
Hun viser til læreplaner, som gir skolene og lærerne handlingsrom til å velge hvordan de organiserer opplæringen.
Hvis det at barn kler seg ut skulle ha så enorm betydning for hvem de opplever at de er så skulle tross alt en betydelig andel av Norges befolkning utgjøres av prinsesser og pirater.
— Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap)
Kunnskapsministeren påpeker at hensikten med å kle seg ut per definisjon er å fremstå som noe man ikke er.
– Dette er noe man alltid har drevet med i skolen, enten det er karneval, nissefest eller andre temaer.
Hun legger til:
– Jeg kan ikke se at det er grunnlag for å hevde at et enkelt utkledningsarrangement fører til kjønnsdysfori. Hvis det at barn kler seg ut skulle ha så enorm betydning for hvem de opplever at de er så skulle tross alt en betydelig andel av Norges befolkning utgjøres av prinsesser og pirater.
Hun avslutter med å vise til at foreldre som har spørsmål til skolen om opplæringen, bør ta kontakt med skolen om dette.
Bok omtaler sexleketøy, kjønnsorgan og oralsex
I det andre spørsmålet tar Kjell Ingolf Ropstad opp boken «Gender Queer». Han spør om kunnskapsministeren mener at en slik bok egner seg for barn og bør være tilgjengelige på skolebibliotek for barneskoler.
Boken ble først tatt ut av et skolebiblioteket på en barne- og ungdomsskole i Arendal, men er nå inne igjen.
Ropstad skriver at boken inneholder et seksuelt innhold «som de fleste vil være enige om ikke egner seg for barn.»
Han viser til et utdrag som den amerikanske senatoren John Kennedy leste opp under en debatt i den amerikanske kongressen. Utdraget nevner både sexleketøy, kjønnsorgan og oralsex.
Ropstad viser til at forfatteren selv, amerikanske Maia Kobabe, ikke anbefaler boken for barn, men for voksne og eldre tenåringer. Dette sa Kobabe i et intervju med Washington Post.
Spørsmålet er foreløpig ikke besvart av Kari Nessa Nordtun, som har en frist på seks arbeidsdager på å svare.