Døren står bare åpen i de spesielle jubelårene. Denne gangen varer året fra 24. desember 2024 til 6. januar 2026.
Normalt er det jubelår, eller hellig år, hvert 25. år. Siste ordinære slike år var i 2000, mens det mellom desember 2015 og 2016 ble markert et ekstraordinært jubelår i barmhjertighetens tegn.
Den 88 år gamle paven, som har slitt med forkjølelse de siste dagene, vil klokka 19 åpne Den hellige dør foran 30.000 mennesker og et TV-publikum verden over.
Norsk valfart til Roma
I Norge markeres jubelåret blant annet med at det arrangeres valfart for nordiske pilegrimer til Roma i februar 2025.
Programmet inkluderer en audiens med paven i Vatikanet, og det planlegges en messe på norsk foran Olavsalteret i San Carlo al Corso-kirken, melder katolsk.no.
Tilgivelse for synder
I løpet av de neste tolv månedene kan pilegrimer gå gjennom den store og imponerende bronsedøren, som vanligvis er lukket. Tradisjonen tilsier at de som går gjennom døren, får «fullstendig avlat», en form for tilgivelse for sine synder.
Paven skal deretter lede julemessen i Peterskirken, før han holder sin tradisjonelle velsignelse Urbi et Orbi («til byen og verden») første juledag.
Første juledag ventes det at pave Frans vil gjenta sine oppfordringer om fred i en verden preget av konflikter, spesielt i Midtøsten.
Høy sikkerhet
Rundt 700 sikkerhetsvakter er utplassert rundt Vatikanet og i Roma for jubelårfeiringene. Sikkerhetstiltakene er ytterligere skjerpet etter fredagens bilangrep på et julemarked i Tyskland.
I løpet av de neste dagene vil hellige dører åpnes i Romas tre store basilikaer og i katolske kirker over hele verden. Torsdag skal paven åpne en hellig dør i Rebibbia-fengselet i Roma og lede en messe som en støtte til de innsatte.
Jubelåret 2025 har en maskot kalt Luce (latin for lys) inspirert av japanske anime-tegneserier – et valg som har fått noe kritikk fra tradisjonalister, men som er ment å nå den yngre generasjonen.