Nyheter

Stortinget retter opp gammel urett. Betalte ut 29,5 millioner

RETTFERDSVEDERLAG: Flest søker statlig erstatning for svikt i barneverntjenesten og mangler ved skolegang. Utbetalingene øker, men ventetiden er nesten to år.

Stortingets rettferdsvederlag er en erstatningsordning. Enkeltpersoner som er blitt rammet av en skade eller ulempe kan søke økonomisk erstatning, eller en kompensasjon, fra staten.

I fjor ble det totalt utbetalt 29,5 millioner kroner, viser 2023-årsrapporten fra Statens sivilrettsforvaltning.

Utbetalingene endte på henholdsvis 29,1 millioner kroner i 2022 og 25,6 millioner i 2021.

Delte ut informasjon til innsatte i fengslene

Noe av forklaringen på økningene ligger i at flere har fått vite om ordningen, forklarer justisminister Emilie Mehl (Sp) i et brev til Stortinget:

Høsten 2022 ble det sendt ut informasjon til 40 av de største fengslene i landet og til alle landets helseforetak med underliggende behandlingssteder, spesielt innen rus og psykiatri.

– Dette har resultert i at det er kommet betydelig flere henvendelser og søknader fra innsatte i fengsler, skriver Mehl.

Hun tror det blir enda flere søknader og høyere utbetalinger i årene som kommer.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) på fengselscella i Ila fengsel. Der har menn fått ei egen avdeling for psykisk sjuke. No vil ho opprette ei eiga avdeling for dei med dei største psykiske helseutfordringane i Skien fengsel også. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB / NPK

14,5 prosent flere saker i fjor

For å få innvilget rettferdsvederlag kan ikke søkeren ha fått dekket skaden eller ulempen etter trygdereglene, forsikringer eller det som heter alminnelige erstatningsregler.

Til forskjell fra disse har ikke rettferdsvederlag foreldelsesfrist.

I fjor kom det inn 584 nye søknader til Statens sivilrettsforvaltning, som administrerer ordningen for Stortinget. I 2022 kom det 510 og i 2021 kom det 507.

De fleste søknadene handler om svikt i barnevernstjenesten og mangler ved skolegang

Kritiserer den lange saksbehandlingen

Da Stortinget justiskomité behandlet årsrapporten for 2023, kom den med kritiske kommentarer om saksbehandlingstiden, som er lang – nesten to år:

«Komiteen ser at den totale gjennomsnittlige behandlingstiden for søknader som leder til vedtak i utvalget, bare marginalt er redusert fra tidligere år. I 2023 var den på 22,8 måneder, mot 23,7 måneder i 2022.»

Bruker mye tid på leting i arkiv

Justisminister Mehl forklarer tidsbruken med arkivleting:

– Saksbehandlingen i rettferdsvederlagsakene er noe spesiell, da det ofte er flere faginstanser som må inn i hver enkelt sak, samtidig som dokumentene som må innhentes er gamle og det kan ta tid å få disse fra ulike arkiv.

---

Rettferdsvederlag

  • Stortingets utvalg for rettferdsvederlag er et organ under Stortinget.
  • Utvalget består av to stortingsrepresentanter og to tidligere dommere. Hver sak avgjøres av utvalgets stortingsrepresentanter og én av dommerne.
  • Statens sivilrettsforvaltning er sekretariat for utvalget.
  • Rettferdsvederlag het lenge billighetserstatning.

---




Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhendeavdelinga i Vårt Land. Han har arbeidd i Vårt Land sidan 1992 og har tidlegare vore deskjournalist, vaktsjef, nyhendeleiar og samfunnsredaktør (nyhenderedaktør) i avisa. Han skriv særleg om asyl-, flyktning- og integreringspolitikk, oppvekst og utanriks – og konsekvensar av vedtak i regjeringa og Stortinget. Tips gjerne på: bjbj@vl.no

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter