Nyheter

KrF-kollaps på målinger. Stor-flukt av velgere etter Bollestad-striden

LEDERSTRIDEN: Nær halvparten av velgerne KrF fikk forrige valg, ville nå vraket partiet. Når alle galluptall samles noteres partiet på bunnivå etter Bollestad-bråket.

For et KrF med drømmen om revansj og landing over sperregrensen, er det nå rykk tilbake til start ett år foran stortingsvalget.

Bollestad-kaoset skremmer tusenvis av velgere bort fra partiet. Det viser analyser av fem september-målinger hittil gjengitt på nettstedet Pollofpolls.

Bare 56 prosent av dem som stemte KrF ved forrige valg er lojale og ville valgt partiet på nytt. I august var 72 prosent lojale. Grovt regnet er 20.000 velgere fra 2021 borte siden august, følge nettstedet.

En september-gallup gjenstår. Men aldri før har gjennomsnittstallene vært så lave: KrF får bare 3,0 prosent.

– Indre strid er noe av det verste som kan skje. For en vanlig velger er det en svært krevende øvelse å holde orden på hvem i partiet som egentlig har rett, sier valgforsker Bernt Aardal.

Peker på at popularitet var Bollestads kapital

De fleste gallupene tatt opp før Olaug Bollestad møtte opp i NRK Debatten med sin versjon av stridighetene. Programmet startet med tall om hvor populær Bollestad var blant folk flest.

Aardal mener nettopp populariteten - Bollestads «sympatikapital» - kan være relevant i analysene av KrFs nedtur etter stridighetene.

– Kommentatorer beskyldte Bollestad for å være «emosjonell». Men nettopp det emosjonelle båndet kan være viktige for folk i spørsmål om å holde fast ved et parti, sier han.

– Utfallet av dette kan være at de øvrige i ledelsen har en litt brattere bakke enn hun i utgangspunktet har, mener Aardal.

Olaug Bollestad i Debatten på NRK, tirsdag 17. september

Alvorlig fall: Fra fire til tre prosent

Bakken er uansett bratt for Dag Inge Ulstein. Før sommeren var det fire-prosenten og sperregrensen KrF var i nærheten av på målingene. Det var optimisme i apparat og på grasrota. Nå er det tre blank hos Pollofpolls.

I forrige uke ga Ulstein beskjed om at han ville bli KrF-leder uten stortingsplass. Men fra sitt eget hjemfylke ville han ikke fått det heller, skal man tro målingene.

Bare en i rekken av målinger i september lar KrF beholde dagens tre mandater. Når KrF synker til lavt tre-tall, er det bare Rogaland og Agder som klarer å berge representantene sine.

På Bergens Tidenes egen Hordalands-måling for to uker siden var mandatet borte.

Indre strid er noe av det verste som kan skje.

—  Valgforsker Bernt Aardal

Også i sikre fylker raser tall nedover

I Hordaland sank KrF ett prosentpoeng ned - til nivå på 3,9. Også i de to andre viktige valgdistriktene går KrF på en smell etter sommeren:

  • Rogaland: Hos Stavanger Aftenblad går KrF ned 1,3 prosent fra 8,1 ved forrige stortingsvalg. Men stortingsmandatet er fortsatt sikkert.
  • Vest-Agder: Hos Fædrelandsvennen faller KrF fra 13,9 til 12,9 prosent. Men stortingsplassen er trygg.

På riksmålingene er det derimot ferd mot to-tallet som dominerer. Hos byrået Opinion var det endatil 2,0 prosent - og null på Tinget.

Hovedårsaken er i følge gallupsamleren klar:

KrF hadde et «adelsmerke». Der står det dårlig til nå

– Lojale velgere svikter partiet. Og det er ikke rart slik situasjonen nå er. Når du samtidig ikke henter inn velgere, så blir jo oppslutningen tragisk liten, sier Johan Giertsen, i spissen for gallupnettstedet Pollofpolls.

Giertesen har flere ganger overfor Vårt Land beskrevet de lojale velgerne som «KrFs adelsmerke».

– Nå synes det som om begivenhetene i senere tid har «overstyrt» det adelsmerket, sier han.

KrFs lojalitet blant velgerne i oversikten er lavere enn partiet Venstres - og bare så smått bedre enn et kriserammet Ap.

– Ein kan nok ikkje seie at låg valgdeltaking kjem av situasjonen med korona. Kommunane fortener tvert imot honnør for tilrettelegginga, seier valforskar Bernt Aardal, som er professor emeritus ved IFS. Foto: Terje Bendiksby / NTB / NPK

Velgere gir smell. Hvor krevende er en opptur?

Sist KrF lå på så lavt nivå i gjennomsnittstall var i mars 2021. Da var noteringen 3,1 prosent.

Nettotapet av velgere til Høyre/Frp er tredoblet. Bare fra Sp og Venstre vinner KrF ørlite.

At lojale KrF-velgere setter seg på gjerdet, er ifølge valgforsker Aardal et klart faresignal.

– Hvor krevende er en opptur etter en slik smell?

– Politikk er jo det umuliges kunst. Det viktige i en avklaring om ny leder, er jo at partiet samler seg og at man skaper optimisme. Folk som er lei bråket, vil gjerne ha noe som skaper positive vibrasjoner, svarer Aardal.

---

Velgere rømmer

  • Stortingsvalget i 2021 var katastrofevalg for KrF: Under sperregrensen og bare 3,8 prosent.
  • Partiet fikk bare tre stortingsrepresentanter. På målingene når ser det enda dårligere ut.
  • Før sommeren lå KrF to måneder på rad tett ved sperregrensen: 3,9 prosent.

---

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter