For et KrF med drømmen om revansj og landing over sperregrensen, er det nå rykk tilbake til start ett år foran stortingsvalget.
Bollestad-kaoset skremmer tusenvis av velgere bort fra partiet. Det viser analyser av fem september-målinger hittil gjengitt på nettstedet Pollofpolls.
Bare 56 prosent av dem som stemte KrF ved forrige valg er lojale og ville valgt partiet på nytt. I august var 72 prosent lojale. Grovt regnet er 20.000 velgere fra 2021 borte siden august, følge nettstedet.
En september-gallup gjenstår. Men aldri før har gjennomsnittstallene vært så lave: KrF får bare 3,0 prosent.
– Indre strid er noe av det verste som kan skje. For en vanlig velger er det en svært krevende øvelse å holde orden på hvem i partiet som egentlig har rett, sier valgforsker Bernt Aardal.
Peker på at popularitet var Bollestads kapital
De fleste gallupene tatt opp før Olaug Bollestad møtte opp i NRK Debatten med sin versjon av stridighetene. Programmet startet med tall om hvor populær Bollestad var blant folk flest.
Aardal mener nettopp populariteten - Bollestads «sympatikapital» - kan være relevant i analysene av KrFs nedtur etter stridighetene.
– Kommentatorer beskyldte Bollestad for å være «emosjonell». Men nettopp det emosjonelle båndet kan være viktige for folk i spørsmål om å holde fast ved et parti, sier han.
– Utfallet av dette kan være at de øvrige i ledelsen har en litt brattere bakke enn hun i utgangspunktet har, mener Aardal.
Alvorlig fall: Fra fire til tre prosent
Bakken er uansett bratt for Dag Inge Ulstein. Før sommeren var det fire-prosenten og sperregrensen KrF var i nærheten av på målingene. Det var optimisme i apparat og på grasrota. Nå er det tre blank hos Pollofpolls.
I forrige uke ga Ulstein beskjed om at han ville bli KrF-leder uten stortingsplass. Men fra sitt eget hjemfylke ville han ikke fått det heller, skal man tro målingene.
Bare en i rekken av målinger i september lar KrF beholde dagens tre mandater. Når KrF synker til lavt tre-tall, er det bare Rogaland og Agder som klarer å berge representantene sine.
På Bergens Tidenes egen Hordalands-måling for to uker siden var mandatet borte.
Indre strid er noe av det verste som kan skje.
— Valgforsker Bernt Aardal
Også i sikre fylker raser tall nedover
I Hordaland sank KrF ett prosentpoeng ned - til nivå på 3,9. Også i de to andre viktige valgdistriktene går KrF på en smell etter sommeren:
- Rogaland: Hos Stavanger Aftenblad går KrF ned 1,3 prosent fra 8,1 ved forrige stortingsvalg. Men stortingsmandatet er fortsatt sikkert.
- Vest-Agder: Hos Fædrelandsvennen faller KrF fra 13,9 til 12,9 prosent. Men stortingsplassen er trygg.
På riksmålingene er det derimot ferd mot to-tallet som dominerer. Hos byrået Opinion var det endatil 2,0 prosent - og null på Tinget.
Hovedårsaken er i følge gallupsamleren klar:
KrF hadde et «adelsmerke». Der står det dårlig til nå
– Lojale velgere svikter partiet. Og det er ikke rart slik situasjonen nå er. Når du samtidig ikke henter inn velgere, så blir jo oppslutningen tragisk liten, sier Johan Giertsen, i spissen for gallupnettstedet Pollofpolls.
Giertesen har flere ganger overfor Vårt Land beskrevet de lojale velgerne som «KrFs adelsmerke».
– Nå synes det som om begivenhetene i senere tid har «overstyrt» det adelsmerket, sier han.
KrFs lojalitet blant velgerne i oversikten er lavere enn partiet Venstres - og bare så smått bedre enn et kriserammet Ap.
Velgere gir smell. Hvor krevende er en opptur?
Sist KrF lå på så lavt nivå i gjennomsnittstall var i mars 2021. Da var noteringen 3,1 prosent.
Nettotapet av velgere til Høyre/Frp er tredoblet. Bare fra Sp og Venstre vinner KrF ørlite.
At lojale KrF-velgere setter seg på gjerdet, er ifølge valgforsker Aardal et klart faresignal.
– Hvor krevende er en opptur etter en slik smell?
– Politikk er jo det umuliges kunst. Det viktige i en avklaring om ny leder, er jo at partiet samler seg og at man skaper optimisme. Folk som er lei bråket, vil gjerne ha noe som skaper positive vibrasjoner, svarer Aardal.
---
Velgere rømmer
- Stortingsvalget i 2021 var katastrofevalg for KrF: Under sperregrensen og bare 3,8 prosent.
- Partiet fikk bare tre stortingsrepresentanter. På målingene når ser det enda dårligere ut.
- Før sommeren lå KrF to måneder på rad tett ved sperregrensen: 3,9 prosent.
---