Nyheter

De minst ivrige kirkegjengerne

DEN NORSKE KIRKE: I Agder finner vi de mest ivrige kirkegjengerne, mens Oslo-folk er de som sjeldnest går på kirkebesøk. – Tro handler mye mer om søndags formiddag, sier kirkerådsdirektøren.

Det norske bibelbeltet starter på sitt bredeste i Agder i sør og strekker seg langs kysten gjennom Rogaland til Møre og Romsdal, og nordover, viser tall fra Statistisk sentralbyrå på hvor ofte nordmenn går i kirken.

– Akkurat hvor kristne vi er i Norge, eller i ulike deler av landet kan være vanskelig å si noe om, men en pekepinn kan være hvor ofte vi går i kirken på søndager og helligdager, skriver byrået.

Basert på disse tallene er dermed hovedstaden det minst kristne fylket, der innbyggerne i snitt var i kirken 0,33 ganger i løpet av fjoråret.

Siden 2005 har kirkebesøkende på søndager og helligdager gått nedover. I snitt hadde nordmenn da 1,16 kirkebesøk, men i fjor var snittet 0,56.

Sør og sørvest mest kristne

Tallene fra SSB er basert på Den norske kirkes medlemstall, og i 2023 var det 3.472.195 medlemmer. I tillegg var det 381.059 personer som var medlem av kristne trossamfunn utenfor Den norske kirke.

Av de elleve fylkene som var å regne i 2023 (senere har flere av fylkene blitt delt opp), var Agder-folk i snitt 0,93 ganger i kirken på søndager eller helligdager i fjor. Folk i hovedstaden var i kirken kun 0,33 ganger.

I de andre fylkene var besøkstallene følgende: Rogaland (0,86), Møre og Romsdal (0,79), Vestland (0,67), Innlandet (0,65), Troms og Finnmark (0,63), Nordland (0,63), Vestfold og Telemark (0,58), Trøndelag (0,57) og Viken (0,44).

Hægebostad i Agder er den kommunen med de ivrigste kirkegjengerne med 2,93 kirkebesøk per innbygger på søndager og helligdager. Karlsøy i Troms og Finnmark er den kommunen med minst ivrige kirkegjengere med besøkssnitt på 0,26.

– Unyansert

Leder i Kirkerådet, Harald Hegstad, mener SSBs analyse gir et noe unyansert bilde, blant annet fordi den kun spør om deltakelse på søndagsgudstjenester, ikke andre dager eller om tro.

– Tro handler mye mer om søndags formiddag: både det som skjer på hverdager i kirkene, det som skjer i andre kristne trossamfunn og all tro som skjer i hjemmet, sier Hegstad.

Kyrkjerådsleiar Harald Hegstad er ikkje einig med Statistisk sentralbyrå i at talet på kyrkjebesøk avgjer kor kristen ein er.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB / NPK

– Ønsker DNK å rette spesielle tiltak for å øke kirkebesøket i de deler av landet hvor kirkebesøkene er særlig lave?

– Hvert år møtes hvert bispedømme til utviklingssamtaler, der en sammen diskuterer statistikk og strategien fremover. Noe handler selvsagt om å gjøre gudstjenestetilbudet kjent og attraktivt – men vi ser også konserter, kulturarrangement også samler mange, i tillegg til alle aktiviteter på hverdager som babysang og familiemiddager, sier Hegstad.

Kirkerådslederen viser også til at nedgangen i kirkebesøk henger naturlig sammen med at Norge har blitt et mye mer mangfoldig land siden 2005.

– I vår medlemsundersøkelse sier mer enn hver fjerde at de ber minst en gang i måneden. Det er også mye rom for tvil og undring, bare 16 prosent i medlemsundersøkelsen er avvisende til Gud, legger han til.

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal er journalist religionsavdelingen, og har jobbet i avisen siden 2014. For tiden skriver han mest langstoff, men har også et spesifikt ansvar for dekningen av Metodistkirken. Han har tidligere skrevet en rekke reportasjer fra USA.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Mer fra: Nyheter