Nyheter

Astrid Hoem vet mer om å være i AUF enn å være på utsiden

13 ÅR ETTER TERROREN: Det er et AUF før og etter 22. juli for Astrid Hoem. Hun overlevde terrorangrepet for 13 år siden. Mandag deltok hun i sin siste minnesmarkering som leder for ungdomspartiet.

22. juli vil alltid være en spesiell dag for den som leder AUF. Ikke bare for de som overlevde det målrettede terrorangrepet på sommerleiren på Utøya, men også for fremtidige ledere som ikke vil ha sine egne minner fra fredagen for tretten år siden.

Minnegudstjenesten i Oslo Domkirke er et viktig punkt på programmet for nåværende AUF-leder.

– Det er så stille og vakkert. Jeg skal ikke gjøre noe der, bare sitte stille og lytte, og ta innover meg alle inntrykkene, sier Astrid Hoem.

13-års minnemarkering 22. juli 2024. Tale ved AUF-leder, Astrid Hoem og statsminister Jonas Gahr Støre.

Vi reiser noen timer tilbake i tid. Regnet øser ned over Oslo denne mandagsmorgenen. Astrid Hoem har et tett program. Det begynner i Oslo og avsluttes på Utøya mandag ettermiddag.

Hoem er tydelig nervøs. Ikke for media, men for de to talene hun skal holde.

– Jeg er alltid nervøs før store taler. Hvis jeg ikke hadde vært spent kunne det betydd at jeg ikke brydde meg lenger, sier Hoem.

Et AUF før og etter

Hoem har vært i AUF siden hun var 14 år gammel. På landsmøte i oktober trer hun til side.

– AUF har betydd alt, tenker jeg. Jeg har vært her over halvparten av livet, og vet mer om å være i AUF enn å være på utsiden. Så det blir veldig rart å skulle gi seg, samtidig føles det lurt å gjøre det mens det fortsatt føles vemodig, sier Hoem.

Som fjortenåring meldte Hoem seg inn og fant likesinnede som delte hennes interesser.

– Det var litt som å komme hjem. Jeg følte at en liten jente kunne endre verden.

– Jeg synes det er en stor forskjell før og etter 22. juli, for det ble et veldig alvor over AUF. En veldig, jeg vet ikke helt hva jeg skal kalle det, men en sånn brå voksen overgang for en ungdomsorganisasjon. Vi var både de som var rammet av terror, de som skulle snakke om det, samtidig som det føltes som at ingen voksne var i rommet, og at alle så på hverandre og sa «hva gjør vi nå?», forteller Hoem.

Hoem forteller om en tid der det var vanskelig å gjøre ting riktig.

– For eksempel når Eskil Pedersen sa at alle har et ytringsansvar, og så ble det til en debatt om at AUF var fiender av demokrati og ytringsfriheten, kun uker etter at vi hadde blitt angrepet for å bruke vår ytringsfrihet...

Intervjuet avbrytes. Inn i rommet trer det en vakt fra PST. Han forteller at Statsministeren er på vei opp trappene.

13-års minnemarkering 22. juli 2024. Tale ved AUF-leder, Astrid Hoem og statsminister Jonas Gahr Støre.

– Kan jeg ikke bare få en gressklipper?

– Hvordan føles det at det er siste markering som leder? spør Tonje Brenna, nestleder i Arbeiderpartiet.

– Det er en tomhet med tanke på neste år. Kan jeg ikke bare få en gressklipper og gå rundt på Utøya? svarer Hoem.

Ledelsen i moderpartiet har samlet seg i AUFs lokaler på Youngstorget i Oslo. Praten flyter om løst og fast. Kontorene til ungdomspartiet er noe rotete.

13-års minnemarkering 22. juli 2024. Tale ved AUF-leder, Astrid Hoem og statsminister Jonas Gahr Støre.

Stillheten

Overlevende, pårørende, politikere og presse er til stede under markeringen. Mellom talene er det sang. En gruppe med overlevende etter terrorangrepet i Manchester i 2017 synger. Også der ble barn rammet av terror. Da under en Ariana Grande-konsert.

I bakgrunnen pågår byggingen av det nye Regjeringskvartalet. Under markeringen virker det som at arbeidet stopper opp. Flere av arbeiderne står helt stille, høyt oppe i den enorme bygningen. De følger med på seansen under.

Det er ikke mange i forsamlingen som er uberørt. De eneste som ikke endrer mine er vaktene fra PST.

Det er viktig at folk tar med seg det som blir sagt på 22. juli og tenker på det alle andre dager i løpet av året, og ikke bare i dag.

—  Astrid Hoem

Hoem sa hun var nervøs, men fra scenen virker hun skjerpet, nesten innbitt.

– Vi trenger at du kjemper sammen med oss som har minner fra 2011, sier Hoem under talen.

Meldingen er rettet mot den generasjonen som vokser opp, som ikke husker angrepet. Hun viser til at personer som ble født i 2011 skal ha planlagt terror på internett tidligere i år.

To timer tidligere snakket Hoem også om hvor viktig det er at unge lærer om det som skjedde.

– Jeg var en av dem som mente at vi burde rive alle synlige spor etter terroren, fordi jeg skjønte ikke hvordan jeg skulle klare å være på sommerleir i en bygning der vennene mine og flere ble drept.

Hoem beskriver hvordan hun i ettertid forsto at hun tok feil, og nå ser viktigheten av å ha bevart Kafébygget, hvor man kan se kulehullene etter terrorangrepet i veggen.

– Med en økning av konspirasjonsteorier så er det viktig at folk får sett hva som skjedde med egne øye. Du kan ikke bortforklare det, når du kan se hva som skjedde så tydelig, sier Hoem.

13-års minnemarkering 22. juli 2024. Tale ved AUF-leder, Astrid Hoem og statsminister Jonas Gahr Støre.

Sinne

I et tidligere intervju med Vårt Land fortalte Hoem om det sinne hun kjente på etter terrorangrepet.

– Jeg var så sint. Ordentlig sint. Jeg var også sint på Gud. For hvis det finnes en høyere makt, hvordan kunne han la dette skje? sa Hoem da.

Har du fortsatt det sinne?

– Jeg føler fortsatt på et sinne. Nå tror jeg det er mer rettet mot verden, og at så enormt mye går i feil retning. Du ser at demokratier forvitrer. Politisk vold har blitt mer normalisert, enten gjennom at man prøver å skyte presidentkandidater, eller at man stormer kongressen. Og så ser man også at det ekstreme ikke bare kommer i kuler og krutt, men i mørk dress og inn på møterom for å frata folk rettighetene sine. Det hadde jeg ikke trodd hvis du hadde spurt meg i 2011, sier Hoem.

13-års minnemarkering 22. juli 2024. Tale ved AUF-leder, Astrid Hoem og statsminister Jonas Gahr Støre.

Veien videre

Om tre måneder trer Hoem til side. Nye krefter skal inn i ledelsen i ungdomspartiet. Hun har tidligere utelukket at hun vil forsøke seg under stortingsvalget neste år.

– Akkurat nå aner jeg ikke hva som skjer etterpå. Jeg skulle vel egentlig ha fullført masteren min i samfunnsgeografi, men det frister ikke med studenttilværelse.

– Skjuler du noe?

Nei, jeg gjør ikke det altså. Jeg aner rett og slett ikke, sier Hoem.

Utenfor Oslo Domkirke suser trikken forbi. Dagliglivet i hovedstaden går videre. Noen få stopper opp og ser på følget som forlater bygget som ble et samlingssted for folk fra hele landet etter terroren i 2011.

– Jeg ble veldig rørt inne i kirken. Det var en del veldig unge AUF-ere som tente lys. De er fjorten år nå, så det er veldig sterkt å se at generasjonene går videre. Det er viktig at folk tar med seg det som blir sagt på 22. juli og tenker på det alle andre dager i løpet av året, og ikke bare i dag.

---

Terrorangrepet 22. juli

  • Terroristen Anders Behring Breivik plasserer en bilbombe i Regjeringskvartalet og skyter medlemmer av AUF på Utøya fredag 22. juli 2011.
  • 77 mennesker blir drept av terroristen. 69 av dem ble drept på Utøya.
  • Behring Breivik ble i 2012 dømt til 21 års forvaring i Oslo tingrett.

---

Julian Mellingsæter

Julian Mellingsæter

Julian Mellingsæter er journalist tilknyttet nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter