Nyheter

Det Mosaiske Trossamfund reagerer på Eides ordvalg: – Nører opp under jødefiendtlige holdninger

Det Mosaiske Trossamfund reagerer på utenriksminister Espen Barth Eides (Ap) ordvalg når han sier Israel har brukt antisemittisme som en slags beskyttelse mot all kritikk.

Det Mosaiske Trossamfund (DMT) i Oslo reagerer på Eides ordvalg.

– For oss er ikke «antisemittisme» et spillekort eller et skjold mot berettiget kritikk, skriver styreleder i DMT Ronen Bahar til VG.

Han påpeker at antisemittisme er blitt svært aktuelt også i Norge etter terroren 7. oktober.

– Uansett hva intensjonen er, nører slikt opp under jødefiendtlige holdninger og er dessuten helt unødvendige for å fremme saklige argumenter og kritikk.

– Slutte å drepe barn

Utenriksministeren sa onsdag på Politisk kvarter på NRK at antisemittisme-argumentet er mye mindre effektivt enn før.

– Den eksepsjonalismen til Israel er i ferd med å bli borte. Og det må jeg si, etter møtene jeg har hatt med EU-ledere i Brussel de siste dagene, tyder på at det er en rask bevegelse bort fra at det hjelper å si «antisemitt», hvis vi sier du må slutte å drepe barn, sa Eide.

Han mener Israel er i ferd med å miste kraften i argumentet, og at det som er i ferd med å skje, er at Israel blir mer sett på som et normalt land som fortjener den samme kritikk og eventuelt respekt som andre land.

– De aller fleste skjønner at det å ta avstand fra at barn blir brent til forkullede lik i Rafah, ikke er et uttrykk for antisemittisme. Det er kritikk man ville rettet mot enhver stat, sa utenriksministeren.

Ambassaden reagerer

Israels ambassadør i Norge Avi Nir-Feldklein kommenterer kritikken slik overfor VG:

– Enhver kritikk av Israel er legitim så lenge den holder seg til fakta og ikke er preget av dobbeltmoral, skriver ambassadøren til avisa.

– Når utenriksministeren kaller gjennomføringen av FN-erklæringen om fornyelse av uavhengigheten til den eneste jødiske staten i verden for en Nakba, samtidig som han bruker palestinsk propaganda om millioner av flyktninger, bør spørsmålet rettes til ham og ikke til ambassaden, skriver Feldklein videre.

Nakba er markeringen av dagen da palestinerne ble drevet ut av sine hjem i områdene som fra 1948 har utgjort staten Israel.

– Katastrofalt

Eide kaller de israelske angrepene i Rafah de siste dagene for katastrofale og fullstendig uakseptable.

– Det er enda mer alvorlig at det vi har sett de siste dagene, er i strid med det den internasjonale domstolen har pålagt Israel å gjøre, nemlig å avslutte alle operasjoner i Rafah som setter sivile liv i fare.

Det betyr at Israel nå er i en sterk konfrontasjon med verdenssamfunnet også rent juridisk sett, sa utenriksministeren.

Den røde linjen er overskredet for lenge siden, sier Eide.

Sikkerhetsrådet møttes tirsdag til et krisemøte, og vil i løpet av de neste dagene diskutere hvordan de vil reagere på de israelske angrepene i Rafah.

Spent på hva USA gjør

Eide sier det ikke er tvil om at det er flertall for et forslag fra Algerie om å stanse angrepene, men han er usikker på om USA vil legge ned veto.

– Det blir svært viktig og interessant å se hva USA gjør.

– Det er også verdt å merke seg at land som har vært svært Israel-vennlige tidligere, som Italia, Frankrike og Canada, har sagt at det nå må bli en umiddelbar stans i kamphandlingene, så Israel og USA er stadig mer isolert her, sier Eide.

Algerie er et av de 15 landene som nå er medlem av rådet. De fem faste, med vetorett, er USA, Kina, Storbritannia, Frankrike og Russland.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter