Nyheter

KrF presser frem stortingsrunde om Rosa kompetanse

KJØNN: Olaug Bollestad sørger nå for stortingsbehandling av forslag om å kaste Rosa kompetanse ut av skolen. Kjønnsundervisning skal erstattes av kurs i offentlig regi.

I talen til partiets landsstyre lørdag formiddag, gikk KrF-lederen i rette med den usikkerheten som skapes om kjønn blant barn i skolen.

– Det bør være nasjonale retningslinjer for hvordan spørsmål rundt kjønn snakkes om i skole og barnehage, sa Bollestad.

Nå blir det stortingsbehandling av tematikken: KrF vil fremme et representantforslag, varslet Bollestad. Det betyr at andre partier også må forholde seg til spørsmålet gjennom komitebehandling og avstemning i Stortinget.

– KrF vil foreslå i Stortinget at Rosa kompetanse-kursene for skole- og barnehageansatte skal erstattes med kurs i regi av offentlige institusjoner som sikrer en faglig forsvarlig og kunnskapsbasert undervisning med romslige rammer for kjønnsrollene.

«Hvorfor skal små unger ta stilling til hvilket kjønn de har?»

I talen tok hun et oppgjør med forestillinger – og undervisning:

– Jeg har møtt flere foreldre som er bekymret for at skole og helsepersonell gjør unger usikker på eget kjønn.

– Trenger virkelig unger i barnehagen å bli stilt spørsmål om hva slags kjønn de føler seg som? Hvorfor skal små unger ta stilling til hvilket kjønn de har? Kan ikke unger få være unger, uten å ta voksendebatten inn i barnehagen, var budskapet fra KrF-lederen.

KrF

Rosa kompetanse skal ikke «ha fritt leide»

Hun fastslo at skole og barnehage skal være trygge arenaer for alle barn – hvor de får være den de er og utvikle seg i sitt tempo.

– Da må vi være trygge på at informasjonen som gis og måten ungene stiller spørsmål ikke bidrar til mer usikkerhet, sa Bollestad.

Og derfor bør undervisning og informasjon være utviklet av det offentlige.

– Interesseorganisasjoner som Rosa kompetanse kan ikke få fritt leide inn til lærere og barnehagelærere med sine meninger rundt dette spørsmålet, var meldingen fra Bollestad.

---

Toppsamling i KrF

  • KrFs landsstyre avvikles fredag og lørdag denne helgen.
  • Landsstyret er partiets øverste organ mellom landsmøtene.
  • Hovedsak er partiets nye strategiplan frem mot stortingsvalget - og valgene i 2027 og 2029.

---

Først ungdomslederen - så knallet KrF-sjefen til

Dermed går Bollestad opp samme løype som KrFU-leder Hadle Bjuland. I et intervju med Vårt Land nylig tok han også til orde for å skjerpe ordlyden i KrFs partiprogram. Partiet bør i følge Bjuland skrive rett ut at FRI og Rosa kompetanse ikke skal ha en rolle i skolen.

FRI og Rosa kompetanse driver kurspraksis av lærere om kjønn og seksualitet. FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold het tidligere Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH). Rosa kompetanse er FRIs fagavdeling.

Plasserer nå ansvar på Sp og Frp om abortgrensen utvides

Bollestad viet partiets nye strategiplan stor plass i talen. Men hun gikk også hardt ut mot regjeringens signaler om hastebehandling av ny abortlov. Og hun kom med en skrape til både Ap og Sp.

– Det går ikke an å kjøre saken med «flat pedal» gjennom Stortinget. Og nå vil Arbeiderpartiet, med Senterpartiets velsignelse, presse gjennom store endringer i store etiske debatter på kort tid i Stortinget. Det er uansvarlig og respektløst overfor alle de som har bidratt i høringen, sa hun.

Bollestad lovet full KrF-kamp mot utvidelse av selvbestemt grense til 18 uker.

– Men KrF kan ikke klare det alene, sa hun.

Listhaug og Vedum, med sine representanter, kan bli ansvarlig for en stor svekkelse av rettsvernet til det ufødte liv.

—  KrF-leder Olaug Bollestad

KrF-lederen har merket seg presseoppslag om at representanter fra Sp og Frp kan sikre 18-ukers grensen flertall i Stortinget.

– Gjør de det, er saken tapt. Listhaug og Vedum, med sine representanter, kan bli ansvarlig for en stor svekkelse av rettsvernet til det ufødte liv, sa Bollestad.

(Bollestads tale ble sendt på livestream, som underveis ble rammet av tekniske problemer. Sitater om Rosa kompetanse og kjønnsundervisning er derfor hentet fra talens manus. Vårt Land har fått forsikret fra KrF at talen ble fremført i tråd med dette manuset).


Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter