Nyheter

Truls Olufsen-Mehus går ut av Kristelig Folkeparti

KRF: Fylkestingsrepresentanten i Finnmark for Kristelig Folkeparti sier at han vil være uavhengig representant videre.

Olufsen-Mehus kunngjorde utmeldingen i et intervju med Verdinytt.

– Jeg har et ansvar for å signalisere overfor alle dem som legger meg til grunn for å stemme KrF, at jeg og partiet ikke kommuniserer samme politikk i verdispørsmål, sier Olufsen-Mehus til Vårt Land.

Selv om han blir uavhengig inntil videre, utelukker ikke at det politiske engasjementet kan bli videreført i et annet parti.

– Feilslåtte strategier

Olufsen-Mehus sier at beslutningen er fersk, men grunner i en lengre prosess.

– Hvor stor sammenheng har utmeldelsen med takhøyden i partiet? Du har jo forsøkt å bli nestleder?

Dette handler om at KrF har brukt feilslåtte strategier i abortsaken under valget i 2021 og vi har unnlatt å kommunisere egen politikk om kjønn og kjønnskorrigerende behandling og lære i skolen, sier han.

Han mener også at KrF vært utydelige om hva partiet mener om lovforslaget om forbud mot konverteringsterapi.

– Dette er noe kristne velgere er veldig opptatt av.

Ekstraordinært landsmøte i KrF november 2021. Truls Olufsen Mehus.

Bollestad: «KrF er et parti med stor takhøyde»

Personstemmer gjorde at Olufsen-Mehus ble valgt inn som eneste KrF-representant på fylkestinget i Finnmark i 2023, på tross av at han var nummer tre på nominasjonslisten.

KrF-leder Olaug Bollestad skriver til Vårt Land at det er «trist å høre at Truls ikke lenger ønsker å være medlem av KrF».

– Kan ikke utmeldelsen leses som om det ikke nå er plass for tydelige verdikonservative motstemmer innad i KrF?

– KrF er et parti med stor takhøyde hvor vi har gode meningsutvekslinger. Det har Truls bidratt til. Det er selvsagt fortsatt rom for tydelige verdikonservative stemmer i KrF, fremholder Bollestad.

---

Går mot strømmen

Truls Olufsen-Mehus er innvalgt i Finnmark fylkesting for KrF, men er nå uavhengig.

Til daglig er han foredragsholder og samfunnsdebattant i Kristent Ressurssenter. Aktiv i sosiale medier mot strømmen i kjønnspolitikk.

Tapte i 2022 kampvotering om fortsatt lederskap i daværende Troms og Finnmark KrF. Stilte til valg som KrF-nestleder i 2021, men tapte stort for Dag Inge Ulstein.

Olufsen-Mehus vakte oppsikt tidlig i år da han ga Pressens hus i Oslo merkelappen «Rottebolig».

---

Sier han fikk refs av KrF sentralt

I et debattinnlegg i Verdinytt hevder Olufsen-Mehus at han ble utsatt for press i valgkampen i 2021, etter at han skrev innlegg mot Pride i VG og Nettavisen.

Han hevder at noen sentralt i partiet advarte ham om at et Pride-fokus under valgkampen var noe partiet ville tape på. Politikeren skriver også at en annen parti-topp ba ham om å tone ned sitt engasjement rundt kjønn og Pride.

Bollestad kommenterer utfallet fra Olufsen-Mehus slik:

– At vi snakker sammen på tvers av organisasjonen, mellom ledelse, kandidater og administrasjon er helt naturlig og noe jeg mener er viktig. Når det er sagt, har jeg ikke kjennskap til en sånn type samtale som Olufsen-Mehus viser til.

Engasjementet mitt har jo blitt møtt med taushet – eller politisk avstand. Så jeg tror ikke det blir noen særlig annen reaksjon nå.

—  Truls Olufsen-Mehus, eks-KrF-er

Klar over at det er «en potensiell stortingsplass som ryker»

Selv tror ikke Olufsen-Mehus at partiet bryr seg noe særlig med utmeldelsen.

– Hvordan tror du Olaug Bollestad og KrF-ledelsen nå reagerer på at du trekker deg?

– Med blandede følelser. Men jeg har jo – som jeg skriver: Engasjementet mitt har jo blitt møtt med taushet – eller politisk avstand. Så jeg tror ikke det blir noen særlig annen reaksjon nå, svarer Olufsen-Mehus.

– Du burde ikke selv brukt muligheten til å stille på KrF-listen i Finnmark – og kanskje fått et stortingsmandat?

– KrF har ligget inne med utjevningsmandat i ni måneder. Jeg er klar over at det er en potensiell stortingsplass som ryker. Men det er jeg villig til å gi fra meg for å signalisere den uholdbare situasjonen jeg har opplevd.

KrF-leder Olaug Bollestad sier i podkasten «Størst av alt?» at hun blir lei seg når hun tenker på hvordan homofile har blitt behandlet av partiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Nytt parti? «Sier jo ikke at dette ikke kan skje»

Olufsen-Mehus bekrefter også at han ikke har meldt seg inn i et nytt parti, men vil bli sittende som uavhengig representant på fylkestinget.

– Er partiet Konservativt – tidligere De Kristne – nå et mer nærliggende alternativ for deg?

– Nei, utmeldelsen handlet om å gjøre noe tydelig og riktig. Så vil jeg fortsette som uavhengig. Så får tiden vise. Jeg har ikke planlagt noe nytt, sier politikeren.

– Du utelukker ikke noe nytt parti på sikt?

– Jeg er jo engasjert i politiske saker. Så jeg sier jo ikke at dette ikke kan skje.

Er det skivebom, Bollestad?

Partileder Bollestad skriver til Vårt Land at hun ikke er enig i at KrF har vært utydelig i viktige verdisaker og hatt feilslått strategi om abort ved forrige valg. Ofte har KrF stått alene på Stortinget i de verdikampene han nevner.

– Er det derfor skivebom fra Olufsen-Mehus?

– KrF har vært, og er, en tydelig stemme i spørsmål om kjønn. KrF mener at det finnes to biologiske kjønn, og har tatt til orde for å endre medisinsk praksis og advart sterkt mot en liberalisering i behandlingen, svarer hun.

– Vi var også helt klare på at vi ikke kunne støtte regjeringens forslag til forbud mot konverteringsterapi, og er den tydeligste stemmen på Stortinget for økt livsvern for det ufødte liv, uttaler Bollestad.

Les mer om mer disse temaene:

Sigrid Rege Gårdsvoll

Sigrid Rege Gårdsvoll

Sigrid Rege Gårdsvoll er vaktsjef i Vårt Land.

Eivind Nicolai Lauritsen

Eivind Nicolai Lauritsen

Eivind Nicolai Lauritsen er nyhetsleder i Vårt Land.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter