Nyheter

Asylsøker-ektepar er løslatt av politiet

AVSLAG: Ekteparet Jakarian har ikke lenger oppholdstillatelse i Norge. Tirsdag ble de hentet av politiet, men de er nå løslatt.

– De er blitt løslatt. Det har vært en uavklart situasjon omkring frist for utreise etter at tingrettens dom falt, men denne skal nå rettes opp i. Vi forventer en avklaring relativt raskt. I mellomtiden får de heldigvis vente hjemme i Bømlo. Det vil ikke bli aktuelt med noe tvangsretur.

Det skriver advokatfullmektig Anela Ferati i en SMS til Vårt Land.

Hun representerer det syriske ekteparet Harout og Tamar Jakarian fra Syria, som tirsdag ble hentet av politiet, men løslatt samme dag.

Vårt Land har tidligere skrevet om ekteparet, som kom til Norge fra krigen i Syria i 2013. De har sammen med sine to barn i en periode sittet i kirkeasyl.

– Mamma ringte meg mens hun gråt

Tirsdag ble de hentet i eget hjem av politiet, meldte Bømlo-nytt. De ble hentet i Bømlo og fraktet til Haugesund. Vårt Land snakket med ekteparets yngste barn, Natalie Jakarian (25), etter at foreldrene var hentet.

– Det er helt forferdelig, det som skjer. Mamma ringte meg mens hun gråt. Hun sa at hun var hos politiet i Haugesund. Jeg har prøvd å ringe henne tilbake, men jeg har ikke fått svar, sa hun til Vårt Land.

– Jeg er ikke sint på politiet, for de gjør jobben sin. Jeg er sint på systemet.

UDI trakk oppholdstillatelse

Harout og Tamar Jakarian gikk i kirkeasyl i mai i fjor, i frykt for å bli kastet ut av landet før tingretten hadde behandlet saken ferdig. De gikk ut av kirkeasylet samme måned og fikk være i landet til saken var avgjort.

Sommeren 2013 fikk familien vite at Utlendingsdirektoratet (UDI) ville trekke oppholdstillatelsen til foreldrene og statsborgerskapet til de to barna. UDI hevdet at familien fikk statsborgerskap i Armenia i 2013.

Selv hevder familien at de ikke kjente til det armenske statsborgerskapet. De mistenker at noen kan ha brukt dokumentene deres for å lage armenske pass som kunne selges videre.

Tingretten trodde ikke på forklaringen.

I mai 2023 valgte Utlendingsnemnda å opprettholde UDIs vedtak om å trekke foreldrenes oppholdstillatelse, men ville ikke tilbakekalle barnas statsborgerskap.

Familien Jakarian består av far Harout (56), mor Tamar (50), datter Natali (24) og sønn Pogos (25).

Les mer om mer disse temaene:

Lena Stordalen

Lena Caroline Stordalen

Lena Caroline Stordalen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Maria Lavik

Maria Lavik

Maria Lavik er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter