Tirsdag fattet Drammen kommunestyre et vedtak som har fått stor oppmerksomhet nasjonalt:
«Kommunestyret mener vi i dagens situasjon med krig i våre nærområder, er forpliktet til å prioritere flyktninger fra Ukraina. På denne bakgrunn ber kommunestyret om at ukrainske flyktninger bosettes.»
– Politikk handler om å gi og ta, sier Billy Taranger i Drammen KrF til Vårt Land etter han stemte ja til kraftig kritisert flyktningpolitikk.
– Jeg visste hva som kom, dette må vi stå i, legger han til, og nevner at KrF er blitt stemplet som både rasistiske og uetiske etter tirsdagens vedtak.
KrF I: Jeg er så sterkt imot
Taranger peker på at mens Frp egentlig ville ha null nye flyktninger i 2024, «så fikk KrF hevet tallet til 125».
Drammen ble bedt om å bosette 340 flyktninger i år. Kommunedirektøren anbefalte 250. De borgerlige partiene som styrer storkommunen, Høyre, Frp, Pensjonistpartiet og KrF, ble til slutt enige om 125.
KrFs andre representant i kommunestyre, som også er gruppeleder, Turid Solberg Thomassen, sliter langt mer med Ukraina-vedtaket hun sa ja til:
– Jeg har vært tydelig på at dette bryter med vårt verdigrunnlag, vi skal ikke gjøre forskjell på folk, det er aldri en god grunn til å forskjellsbehandle på den måten. Jeg har følt meg som ei lita mus, som en lort, for å være med på dette, som jeg er så sterkt imot, sier hun til NRK.
Drammens Tidende har meldt at Thomassen gråt åpenlyst under debatten i kommunestyret tirsdag.
Fikk makt, gikk med på flyktningavtale
Etter kommunevalget i september ble Høyre, Fremskrittspartiet, Pensjonistpartiet og KrF enige om en politisk plattform – og fordelingen av viktige verv.
Avtalen sikret KrF viktig politisk makt i Drammen. Partiet fikk en utvalgsleder, hovedutvalg for arbeid, aktivitet og inkludering, og en nestleder, hovedutvalg for oppvekst og utdanning.
I plattformen, Drammen – et godt sted å være, varsler KrF og tre andre partiene flyktningpolitikken de vedtok tirsdag:
- «Samarbeidspartiene mener det bør prioriteres å jobbe med de integreringsproblemene vi har i Drammen.»
- «Med dette som utgangspunkt, ser samarbeidspartiene det som vanskelig å skulle bosette nye flyktninger.»
- «Ved eventuell bosetting av nye flyktninger, skal som hovedregel, flyktninger fra våre nærområder prioriteres. I dagens situasjon betyr dette i praksis Ukraina.»
KrF II: Fører samme politikk som Støre-regjeringen
KrFs Billy Taranger sier til Vårt Land at Drammen bare fører «samme politikk som regjeringen»:
– De prioriterer flyktninger fra Ukraina og kutter kraftig i mottaket av andre flyktninger. Regjeringen kutter kraftig i antallet kvoteflyktninger Norge tar imot, ned fra 2.000 i fjor til kun 1.000 i år.
– Den politiske avtalen vår sier det samme som regjeringens politikk, legger han til.
– Men KrFs nestleder Dag Inge Ulstein sier til Vårt Land at «dette er ikke KrFs politikk hverken lokalt eller sentralt», hva sier du til det?
– Han har helt rett. Men igjen, i politikken må man gi og ta.
Sjekker lovligheten
Onsdag varsler Statsforvalteren i Oslo og Viken at de «vil foreta en lovlighetskontroll av vedtaket» fra Drammen kommunestyre.
«Ved en lovlighetskontroll skal Statsforvalteren ta stilling til om vedtaket har et lovlig innhold, om det er truffet av rett myndighet, og om saksbehandlingsreglene er fulgt», melder statens tilsynsmyndighet som har ansvaret for Drammen kommune.
– Vi ser fram til den kontrollen, sier Billy Taranger.
Han er tidligere generalsekretær i Det Norske Baptistsamfunn og fylkessekretær i KrF.