Nyheter

Nordmenn har gitt 116 millioner til Gaza: – Begrensede muligheter til å få inn forsyninger

GAZA: Store summer fra norske lommebøker, men lite kommer fram. – Ekstremt vanskelig, sier Redd Barna-general.

Tallene nettavisa Panorama har innhentet fra de største norske bistandsorganisasjonene, viser at det til sammen er snakk om over 116 millioner norske kroner som er gitt gjennom innsamlingskampanjer til Gaza.

Det er et snitt på over én million kroner om dagen i løpet av krigens 100 første dager.

Samtidig rapporterer flere organisasjoner om at lite hjelp slipper inn på det lukkede området.

– Intensiteten i krigføringen, og begrensede muligheter til å få inn forsyninger gjør situasjonen ekstremt vanskelig, sier Redd Barnas generalsekretær Birgitte Lange til Panorama.

Redd Barna er den organisasjonen som har samlet inn størst sum, mye på grunn av fjorårets TV-aksjon. En andel av pengene som har blitt samlet inn der har gått til Gaza-nødhjelp.

Også Leger uten grenser melder om vanskeligheter med å få inn medisinsk utstyr og annen nødhjelp til området.

– Vi forsøker å øke hjelpeinnsatsen, men forutsetningene for å gi tilstrekkelig humanitær hjelp til barn i Gaza er ikke tilstede, og situasjonen blir stadig verre. I områdene nord for Rafah-distriktet har leveransene av nødhjelp i stor grad stoppet opp, og det er rett og slett helt umulig å nå barn i hele Gaza i det omfanget som er nødvendig, sier Lange i Redd Barna.

I tillegg til summene nordmenn har gitt privat, har også Norge økt bistandsstøtten med 700 millioner kroner til nødhjelp.

Utenriksdepartementet opplyser til Panorama at Norge totalt ga 1,7 milliarder kroner til Gaza og de andre palestinske områdene i 2023.


Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter