Nyheter

Sju mistenkt for terrorplanlegging i Danmark

TERROR: Tre personer ble torsdag morgen pågrepet for terrorplanlegging i Danmark, opplyser dansk politi. Fire andre er mistenkte i saken, men ikke pågrepet.

Politiet opplyste om pågripelsene tidligere torsdag og sier det er snakk om fire personer totalt. Tre er pågrepet i Danmark – en mann i starten av 60-årene, en 29 år gammel mann og en ung kvinne.

Ytterligere en pågripelse ble gjort i Nederland i forbindelse med politiaksjonen torsdag.

Lite er kjent om de fire andre mistenkte, men de var representert med forsvarere under et fengslingsmøte som ble holdt torsdag.

Fem av landets politikretser bidro i morgenens politiaksjon.

Fortsetter ransakingen

– De tre personene er blitt pågrepet og er i vår varetekt. Ransakingene pågår fortsatt på tvers av landet, sier leder Flemming Drejer for Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Han legger til at de pågrepne siktes for terrorlovbrudd, og at politiet begjærer dem varetektsfengslet.

Politiet ba om såkalt dobbeltlukkede dører i fengslingsmøtet, altså at offentligheten verken får være til stede eller gis innblikk i siktelsene.

Fengslingsmøtet startet klokken 19.15 torsdag kveld, og det er ventet at det vil ta flere timer.

Internasjonalt samarbeid

Drejer sier at pågripelsene kom etter intensiv etterforskning i samarbeid med PETs utenlandske samarbeidspartnere.

– Jeg kan si at etterforskningen har avdekket at et nettverk av personer har vært i gang med å forberede en terrorhandling. Det har vi aksjonert mot på et tidlig stadium av etterforskningen. Vi vil kalle det en sikkerhetsoperasjon, sier Drejer.

Statsminister Mette Frederiksen beskrev aksjonen torsdag morgen som «uhyre alvorlig».

– Det er så alvorlig som det kan bli. Jeg er glad for myndighetenes innsats, men det viser hva slags situasjon vi står overfor i Danmark, sa hun på vei inn til EU-toppmøtet i Brussel.

Tidligere i desember advarte EUs innenrikskommissær Ylva Johansson om at terrorfaren hadde økt betydelig i EU som følge av krigen på Gazastripen.

Knyttes til forbudt gruppe

Drejer vil ikke si noe om hva som var mål og motiv for den planlagte terroren, men sier at «det er bånd til gjengmiljøet, til den forbudte gjengen LTF, personer som oppholder seg i Danmark, og i utlandet».

LTF er forkortelse for et kriminelt nettverk som kaller seg Loyal to Familia. LTF har vært i konflikt med Hells Angels og er forbudt i Danmark. Det innebærer at det blant annet er straffbart å vise at man er en del av gjengen.

Politiet overvåker de kriminelle gjengene tett, og ifølge et notat som flere medier fikk tilgang til tidligere i år, har LTF tilbake i tid stått bak en rekke voldelige angrep mot medlemmer av Hells Angels. Det samme har Hells Angels mot medlemmer av LTF.

Pågripelser i Tyskland

Torsdag opplyste også den tyske påtalemyndigheten at fire Hamas-medlemmer var pågrepet – tre i Berlin og en i Nederland. Alle fire er mistenkt for å planlegge angrep mot jødiske institusjoner i Europa.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) sier til nyhetsbyrået Ritzau at det ikke er noen direkte sammenheng mellom pågripelsene i Danmark og de i Tyskland.

De fire som ble pågrepet av den tyske påtalemyndigheten, skal ha vært medlemmer av Hamas i lang tid og ha nære koblinger til ledelsen av Hamas’ væpnede fløy.

Ifølge påtalemyndigheten fikk en av dem i oppgave fra Hamas-ledere i Libanon å skaffe våpen. Våpnene skulle tas med til Berlin og være klare til å brukes i potensielle angrep mot jødiske institusjoner.

Påvirker ikke Norge

Terrortrusselen er for tiden på nivå 4 av 5 i Danmark, ifølge myndighetenes vurdering. Den er også på tilsvarende nivå i Sverige.

Norge har ligget på nivå 3 siden september i fjor, da terrortrusselnivået ble justert ned i kjølvannet av masseskytingen i Oslo sentrum.

Det er ingen planer om å endre trusselnivået her til lands som følge av pågripelsene i Danmark, opplyser PST til VG torsdag.

Dagbladet skrev i 2020 at Loyal to Familia hadde prøvd å etablere seg i Norge, men at forsøket var uten hell.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter