Nyheter

Jenny Klinge (Sp) ber Stortinget snu om konverteringsterapi-forbud

KONVERTERINGSTERAPI: I en e-post ber Klinge stortingsrepresentantene om å gå en ekstra runde før de stemmer for regjeringens lovforslag som vil forby konverteringsterapi. Det skriver Klassekampen.

Mandag morgen sendte Klinge ut en e-post til alle stortingsrepresentantene, melder Klassekampen. I e-posten ber hun folk tenke seg godt om før de stemmer over lovforslaget torsdag neste uke.

– Vi har jo sett at det er et flertall i Stortinget som er mer opptatt av å være snille enn av å tenke. Det blir tydelig i sak etter sak, som i lov om endring av juridisk kjønn og som da kjønnsidentitet ble tatt inn i straffelovens §185 om hatkriminalitet. Det er ingen motsetning mellom å bruke hodet og ha et varmt hjerte for folk som sliter, sier hun til avisen.

Klinge er imot at formuleringen om kjønnsidentitet er med i forslaget.

Senterpartiet har fristilt sine representanter i saken, til tross for at de er regjeringsparti.

Blir trolig forbud

Vårt Land har tidligere meldt at forbudet er sikret bredt flertall i Stortinget, etter at Høyre varslet at de gir sin støtte til Støre-regjeringens forslag i sin helhet.

Høyres avklaring setter trolig punktum for fire år med politisk debatt og dramatikk om et forbud mot konverteringsterapi.

VGTVs serie «Homoterapi» av Morten Hegseth satt for alvor konverteringsterapi på dagsorden i 2019.

I 2021, etter tautrekking med KrF internt i Solberg-regjeringen, sendte likestillingsminister Abid Raja (V) et lovutkast om forbud på høring.

Men da Støre-regjeringen vant makten høsten samme år, vraket likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) Solberg-regjeringens utkast og varslet et «totalforbud».

Har vakt debatt

Loven har vakt stort engasjement blant tros- og livssynsaktører.

Flere høringsinstanser tilknyttet Den norske kirke, blant annet Kirkerådet og flertallet av bispedømmene som har uttalt seg, har vært positive til et forbud. Skeivt Kristent Nettverk (SKN) har vært en tydelig pådriver for et forbud.

Loven har også blitt problematisert fra mange hold, og flere har uttrykt bekymring for at forbudet vil ramme sjelesorg og samtale om seksuell orientering og kjønnsidentitet.

– Jeg opplever at loven står i fare for å kriminalisere frivillige samtaler mellom voksne mennesker, i tillegg til bønn, sa Espen Ottosen til Vårt Land da lovforslaget ble lagt fram før sommeren.

Flere fri- og lavkirkelige aktører har uttrykt skepsis til den nye loven. Det har også Den katolske kirke.

---

Dette blir forbudt

  • 16. juni – en uke før hun gikk av – la kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen frem lovforslaget som forbyr konverteringsterapi.
  • Det skulle bli forbudt å krenke noen gjennom å «anvende psykoterapeutisk, medisinsk, alternativmedisinsk eller religiøst baserte metoder eller lignende systematiske fremgangsmåter med hensikt om å påvirke vedkommende til å endre, fornekte eller undertrykke sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet».
  • Straff for lovbrudd: Bot eller fengsel inntil tre år – seks år for grove tilfeller.

---

Les mer om mer disse temaene:

Tove Bø

Tove Bø

Tove Bø er vaktsjef i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter