Nyheter

Norge elsker «Bamsegutt» – har samla inn 3,7 millioner for å få ham hjem

INNSAMLINGSAKSJON: På få dager har mer enn 15.000 nordmenn engasjert seg i å få Jan-Egil Granfoss og familien hjem til Norge.

Etter at NRKs nye serie om Jan-Egil «Bamsegutt» Granfoss hadde premiere på onsdag har en innsamlingsaksjon til støtte for Granfoss lyktes med å få inn 3,7 millioner kroner.

Lørdag ettermiddag har over 15.500 personer bidratt til innsamlingsaksjoner på tjenesten Spleis.

Etter at Spleis-aksjonen ble igangsatt har Dagbladet snakka med nordmannen, som i tolv år har forsøkt å få seg selv og familien hjem fra Filippinene:

Vi er kjempeglade for pengene. Det viktigste for oss nå er å komme oss ut av dette livet og tilbake til Norge hvor vi håper å kunne leve et normalt liv igjen, sier han.

Storstilt mobilisering

I den nye NRK-dokumentaren «Ingen elsker Bamsegutt» blir seerne kjent med Granfoss, med kallenavnet Bamsegutt, som er en uføretrygdet mann i 60-årene fra Rogaland.

Nordmannen har de siste tolv årene forsøkt å få hjelp fra det offentlige for å komme hjem fra Filippinene, hvor han i dag bor med sin filippinske ektefelle og deres norskfødte sønn.

I serien forsøker den kjente programlederen Tore Strømøy å hjelpe Granfoss med å få hjelp fra det offentlige.

Jan-Egil «Bamsegutt» Granfoss og Tore Strømøy

Nå har imidlertid folket tatt saken i egne hender. I beskrivelsen av aksjonen på Spleis skriver initiativtaker bak den største innsamlingsaksjonen, Liv-Anne Aanestad Vold:

«Etter å ha sett dokumentaren på NRK med Tore, kjente jeg at vi må kunne hjelpe Jan, kona og sønnen hjem til Norge! Systemet svikter totalt, i alle ledd virker det som. Tusen takk for at du støtter».

Spleis-aksjonen hun oppretta har hittil samla inn over 3,7 millioner kroner. Hun skriver også at den store givergleden har gjort at målet ikke lenger bare er å sørge for transport hjem, men at pengene også skal gå til «å hjelpe familien litt rundt etableringa i Norge».

Til Dagbladet sier Granfoss at han synes utviklinga er veldig spennende:

– Jeg har blitt kontaktet av flere mennesker i dag enn de siste tolv åra til sammen.

Trukket midlertidig

Søndag ettermiddag kom det melding om at NRK trekker dokumentaren midlertidig fordi de ønsker å gjøre endringer. Direktør for NRKs Distriktsdivisjon, Marius Lillelien, forteller at en ny versjon av serien med korrigert informasjon vil bli publisert når den er klar.

Dette kommer etter at det lørdag ble det kjent at Spleis setter innsamlingen på pause inntil videre. Kommunikasjonssjef Tone Mesna sier Spleis ønsker mer informasjon i saken.

---

«Ingen elsker Bamsegutt»

  • Siden 2021 har Tore Strømøy fulgt Jan-Egil Granfoss’ forsøk på få seg og familien hjem til Norge.
  • Serien på fire episoder ble publisert samlet på nett 15. november. Samme dag gikk den første episoden på lufta på lineær TV.

---

Endring: Søndag 19.11 kl. 14:42: Lagt til et avsnitt med siste utvikling i saken under overskriften «Trukket midlertidig»

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

VL anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter