Nyheter

Ap har styrt siden 1945, nå overtar kirkevergen fra Høyre

KOMMUNEVALGET: Ap og Høyre finner sammen i mange kommuner. – Det er en trist dag for politikken i Ringsaker. Her blir alle prinsipp kastet for å få et verv.

Det sier Senterpartiets Odd-Amund Lundberg til Hamar Arbeiderblad. Lundberg trodde lenge det var han som skulle bli ordfører – og med det bryte maktrekken til Arbeiderpartiet.

I Innlandet-kommunen har Ap hatt ordføreren helt siden 1945.

Men Høyre ville det annerledes, sammen med Ap. Nå blir kirkeverge Kai Ove Berg ordfører.

– En historisk dag for Høyre. Vi får ordføreren og vi får oppvekstutvalgets leder. Vi får mer igjen politisk i sin helhet enn det som lå i avtalen med den borgerlige blokken, sier Kai Ove Berg til lokalavisen.

Har jobbet i tre kristne organisasjoner

Før han ble kirkeverge i Ringsaker i 2015, har Berg blant annet jobbet i Normisjon, Sjømannskirken og Misjonssambandet.

I Kommune-Norge har Arbeiderpartiet og Høyre fordelt ordfører- og varaordførervervene mellom seg i 41 kommuner, viser Kommunal Rapports ordføreroversikt.

Ap dobbelt så stort som Høyre, får likevel ikke ordføreren

Kai Ove Berg og Høyre i Ringsaker signerte først en intensjonsavtale med Sp, Frp, Venstre, Pensjonistpartiet og Industri- og næringsparitet. Avtalen som ga Senterpartiet ordføreren og Frp varaordføreren.

Internt i Høyre ble det misnøye, så partiet vraket den borgerlige blokken og gikk til Ap, SV og KrF. Det er denne avtalen som gjør kirketoppen til ordfører mens det gamle maktpartiet Ap må nøye seg med varaordførerposten.

– I valget mellom å miste styring eller å få være med å styre kommunen videre, er det riktig. Ap er ute etter makt og gjennomføre politikk. Denne samarbeidsavtalen er en løsning vi kan leve med. Vi er opptatt av ikke å miste styring, sier Aps Geir Roger Borgedal til Hamar Arbeiderblad. Han blir varaordfører.

Han sier at for Ap har det vært viktig å få plasser i formannskapet og lederen i omsorgsutvalget.

Høyre ble tredje største parti i Ringsaker med en oppslutning på 14,5 prosent mens Arbeiderpartiet ble største parti med 32,2 prosent.

Ordførerkandidat Anne Lindboe (t.v.) sier at hun forstår reaksjonene innleggene har fått, samt at det har skjedd en glipp. Arkivfoto: Beate Oma Dahle / NTB

Passerer Senterpartiet i antall kjeder

Høyre har gått forbi Senterpartiet i antall ordførere. Samtidig er det fortsatt uklart hvem som får ordføreren i flere kommuner etter valget.

Høyre har etter valget sikret seg 90 ordførerkjeder, skriver Nationen.

Det er en kraftig oppgang fra før valget – da hadde de kun 35 ordførere.

To fra Høyre sa takk for seg

Men nå ryker ett ordførerkjede for Høyre. Partiet får likevel ikke ordføreren i Alver i Nordhordland etter at to representanter meldte seg ut av partiet og dannet flertall med Ap, Sp, MDG, Rødt og INP, skriver Strilen.

De borgerlige partiene fikk først flertall i Alver i årets kommunevalg. Høyre, Frp, KrF og Venstre ble enige om å samarbeide med 21 av totalt 41 kommunestyrerepresentanter.

Men så valgte to av Høyres representanter å melde seg ut av partiet og bli uavhengige – og gå sammen med Arbeiderpartiet, Senterpartiet, MDG, Rødt og INP. Denne konstellasjonen får nå flertall.

Dermed får Sara Hamre Sekkingstad fra Senterpartiet fortsette som ordfører.

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

VL anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter