Nyheter

Donald Tusk tror på flertall: – Dette er slutten på PiS-regjeringen

POLEN: Den polske opposisjonslederen Donald Tusk tror han kan komme i posisjon etter søndagens valg, til tross for at regjeringspartiet PiS ligger an til å bli størst.

Selv om Lov og rettferdighet PiS blir største enkeltparti, tyder valgdagsmålingene på at de har gått litt tilbake, og at det blir jevnt mellom den høyrenasjonalistiske regjeringskoalisjonen og den liberale opposisjonen.

Hvis valgdagsmålingen til Ipsos stemmer, ligger Tusks blokk Borgerplattformen an til 31,6 prosent av stemmene og 163 seter.

Sentrum-høyre-gruppen Den tredje vei og Nye venstre, som er alliert med Borgerplattformen, får henholdsvis 13 og 8,6 prosents oppslutning og 55 og 30 mandater. Det gir til sammen 248 mandater av Sejmens 460 seter.

De største spurt først

Regjeringspartiet PiS får 36,8 prosent av stemmene og 200 plasser i nasjonalforsamlingen, og deres allierte, ytre-høyrepartiet Konføderasjonen, tolv mandater. Det gir til sammen 212 mandater, langt unna flertall.

Det blir trolig PiS som først blir spurt av presidenten om å gjøre et forsøk på å danne regjering, siden de ligger an til å bli størst.

– Det er slik det ser ut i dag, tatt hensyn til bestemmelsene i konstitusjonen og hvis man ser på tradisjonen, sier Malgorzata Paprocka, talsperson for Polens president, til polsk TV søndag kveld.

Vil gjenopprette bånd til EU

Tusk er imidlertid sikker på at det er han som til slutt vinner fram.

– Jeg er den lykkeligste mannen i verden. Demokratiet har vunnet, Polen har vunnet, sa Tusk, selv tidligere EU-president, som har lovet å gjenopprette det gode forholdet til EU etter år med PiS-styre. Han har også lovet å gjøre abort lovlig igjen.

Lederen for PiS, Jaroslaw Kaczynski, erkjenner at resultatet er usikkert.

– Vi må vente og se hva som blir utfallet, sa Kaczynski. På valgvaken i partihovedkvarteret sa han at nesten 37 prosent er et bra resultat, men han erkjente at det kanskje ikke er nok til å sikre regjeringsmakten.

Det høyreradikale Konføderasjonen, som i likhet med PiS er imot både abort og innvandrere, men som også er imot støtten til Ukraina, får langt lavere støtte enn forventet med bare 6,2 prosent og tolv mandater.

– Vi skulle snu bordet, men alt peker mot at vi ikke lyktes, sier Konføderasjonens skuffede leder Slawomir Mentzen.

Viktigste valget på tiår

Mange polakker følte at valget var det viktigste siden Polen gjenvant demokratiet i 1989 etter flere tiår med kommunistisk diktatur.

I de årene PiS har styrt anklages regjeringen for å ha undergravet rettsstaten ved å sikre mer kontroll over domstolene, mediene og valgsystemet, innført Europas strengeste abortlov og motarbeidet LHBT-rettigheter.

Alt dette har ført til konflikt med EU som har kuttet milliarder av euro i støtte til landet.

Mens de liberale partiene har sterk støtte i byene, har PiS stor oppslutning på den konservative og religiøse landsbygda. Men støtten har sunket siden 2019 da partiet hadde en oppslutning på 44 prosent.

Opptellingen av stemmer er fortsatt i gang, og et endelig resultat blir ikke klart før tirsdag morgen. Feilmarginen ved valgdagsmålingen er pluss/minus 2 prosentpoeng.Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter