Nyheter

Schou: – Ambassadøren hilser til Hamas

ANGREPET PÅ ISRAEL: Høyres Ingjerd Schou leder Israels venner på Stortinget. Hun reagerer svært kraftig på budskapet fra den palestinske ambassadør Marie Antoinette Sedin.

– Ambassadøren er tydelig instruert om hvilket budskap som skal framføres, sier Ingjerd Schou til Vårt Land, og utdyper:

– Hun hilser ikke til det palestinske folket med det hun sier, men til Hamas når hun ikke vil omtale angrepet som terror.

Sist lørdag gikk Hamas, som Støre-regjeringen nå omtaler som er terrororganisasjon, til angrep på en rekke sivile mål i Israel, flere kibbutzer, en festival og byer sør i landet.

Fredag var 1.300 israelere bekreftet drept og over 3.000 såret, de aller fleste sivile, melder NTB. Flere utenlandske statsborgere er også døde.

«Det er vi som er ofrene»

Marie Antoinette Sedin er ambassadør til Norge, utsendt av de palestinske selvstyremyndighetene, som holder hus på Vestbredden.

Vårt Land har intervjuet henne om Hamas` angrep på Israel. På spørsmål om hva hun tenker om at Hamas har drept sivile på israelsk side, svarer Sedin:

– Vi er mot drap på alle sivile. Men det er vi som er ofrene. Det er ikke vi som startet denne krigen. Vi er folket som er blitt undertrykt og diskriminert og okkupert.

Palestinas ambassadør Marie Antoinette Sedin.

«Dette er israelsk propaganda»

På spørsmål om ambassadøren vil kommentere at Hamas drepte sivile på musikkfestival, at de gikk inn i kibbutzer og drepte folk i hjemmene sine, svarar hun:

– Alle videoene vi ser og følger, viser ikke dette. Dette er israelsk propaganda som vil ha carte blanche fra det internasjonale samfunnet for å angripe som de vil.

Sedin avviser å gå i rette med eller fordømme Hamas når Vårt Land spør om hva hun tenker om terror-listingen av Hamas.

Hun svarer:

– Kan vi stemple den ekstreme israelske regjeringen som terrorist-regjering?

Schou liker ikke retorikken Sedin bruker:

– Ambassadøren lukker øynene for realiteten, Hamas er en terrororganisasjon, Israel er angrepet.

«Hamas opptrer svært inhumant»

Schou, som leder Israels venner på Stortinget, er tydelig på hva hun forventet fra ambassadør Sedin:

– Hamas` angrep på Israel må fordømmes, det er et grovt brudd på folkeretten. Hamas opptrer svært inhumant.

– En sak er klar, Israel har rett til å forsvare seg.

Schou reagerer også på at den palestinske ambassadøren ønsker at Norge bør ha en rolle i fremtidige fredsforhandlinger mellom palestinske myndigheter og den israelske regjeringen.

– Skal vi til forhandlingsbordet må palestinerne først ville fred selv.

Parlamentarisk nestleder Åsmund Aukrust (Ap) lover fortsatt støtte, og i økende omfang, til Ukraina i 2023. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Arbeiderpartiet: – Fortsette med støtte til selvstyremyndighetene

Vårt Land har også spurt Åsmund Aukrust, Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talsperson, om han reagerer på påstandene til ambassadør Sedin. Han svarer ikke direkte på spørsmålet, men gir en generell uttalelse.

– Terrorangrepet som startet forrige lørdag har tatt over 1000 sivile liv, og er det største angrepet i israelsk historie. Norge fordømmer angrepet på det sterkeste og viser vår solidaritet med alle som er rammet, skriver Aukrust i en epost til Vårt land.

Han er tydelig på at det er Hamas som er ansvarlig for angrepet, og ikke det palestinske folk.

– Vi må fortsette å støtte opp om nødhjelp til Palestina og støtte til selvstyremyndighetene. De eneste som vil vinne på å bryte den kontakten vil være Hamas, skriver Aukrust.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Eivind Nicolai Lauritsen

Eivind Nicolai Lauritsen

Eivind Nicolai Lauritsen er nyhetsleder i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter