Nyheter

Går til ny Fosen-aksjon to år etter dommen

FOSEN: Onsdag morgen samlet aksjonistene seg på nytt for å demonstrere mot manglende handling i Fosen-saken. 151 vindmøller står fortsatt og går, og ingen løsning har kommet ut av meklingen til nå.

Onsdag 11. oktober er det to år siden Fosen-dommen falt i høyesterett. Den slo fast at vindkraftutbyggingen der er lovstridig, og bryter med reindriftssamenes menneskerettigheter.

– Kjære søstre, brødre, søsken, Fosen-Njaarke, våre eldre, allierte. Nå er vi dessverre samla igjen. I dag har det gått to år med menneskerettighetsbrudd på Fosen. Og vi ser ingen ende på dette bruddet. Statens eget kontrollorgan, NIM, varsler nå risiko for nye menneskerettsbrudd i saken, og vi er langt over det FN anser som akseptabelt, sa Ella Marie Hætta Isaksen i sin tale grytidlig onsdag morgen.

Det er mye som svikter i denne saken. I dagene som kommer, skal vi ansvarliggjøre alle

—  Ella Marie Hætta Isaksen

Hun viser til et brev som Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) nylig sendte til statsministeren. NIM skriver der at det er «betydelig risiko for at Norge er i ferd med å krenke også SP artikkel 2 (3) om menneskerettslig reparasjonsplikt». NIM viser blant annet til at FNs menneskerettsråd har krevd en plan for å reparere menneskerettsbrudd innen seks måneder i lignende saker.

Fosen, demonstrasjon

Blokkerer Karl Johan med lavvoer

Klokka 7 ble det anslått at 300 demonstranter var på plass ved Mihkkal Hættas lavvo foran Stortinget. Der har kunstneren og reindriftssamen bodd siden 11. september, slik at han kan minne stortingspolitikerne om Fosen-saken hver dag.

Fosen, demonstrasjon

I morgentimene ble flere lavvoer satt opp på Karl Johan, og aksjonister satte seg ned som sperringer.

Klokka 07.15 har han ordet først og står oppå to paller på Karl Johan foran pressen og alle frammøtte.

– Hallo, alle sammen, velkommen hit. Jeg er så glad for at dere alle er her nå. Tenk at vi har måttet samles igjen, fordi staten ikke respekterer våre rettigheter. Det er sinnssykt, sier Hætta.

Helge Galtrud har vært med på mange demonstrasjoner i sitt liv, også på Eidsvolls plass, og hadde tatt turen fra Lillehammer.

– At det er så mange her klokka sju på morgenen, er helt enormt, sier han til Vårt Land.

Senere på morgenen tok 20 aktivister seg inn i Stortinget. De satte seg ned i vandrehallen og joiket i protest, ifølge en pressemelding fra Natur og Ungdom.

Vil ansvarliggjøre alle

Ella Marie Hætta Isaksen har stått i front for aksjonene både i februar-mars og nå, og sa i sin tale at det haster mer enn noen gang å få regjeringen til å handle.

– Når staten ikke følger sin egen lov, har vi i praksis ingen rettssikkerhet. Det er noe som angår absolutt alle sammen.

Hun fortalte at aksjonistene derfor blokkerer Norges mest travle gate, Karl Johan, og gir den navnet Elsa Laulas gate, etter den samiske aktivisten Elsa Laula Renberg, som stod i spissen for det første samiske landsmøtet 6. februar i 1917.

– Det er mye som svikter i denne saken. I dagene som kommer, skal vi ansvarliggjøre alle, sier Hætta Isaksen.

Hun understreker at kravet er det samme:

– Riv vindmøllene på Fosen og tilbakefør landet til reindriftssamene.

Hætta Isaksen tror det vil komme mange for å være med i dagene framover.

– Vi har en god følelse på at det kommer mye folk. Vi nærmer oss helga, og vi vet at folk er på vei.

Som sist blir aksjonen til litt mens man går.

– Vi er forberedt på å bo her, for nå flytter vi jo inn, sier hun.

Ella Marie Hætta Isaksen, aktivist og skuespiller

Vindkraft-selskapenes har også ansvar

Mihkkal Hætta mener at også vindkraft-selskapene må ta sin del av ansvaret.

– De er en stor del av det. De har bygd ut vindturbinene. De må også ta ansvar for menneskerettsbruddet.

Han understreker at det også gjelder investorer.

– De kan også trekke seg ut av investeringene sine, sier han.

Nye fosen-demonstrasjoner

Avviser å rive turbiner

Olje- og energiminister Terje Aasland sier onsdag at det er regjeringens ansvar å finne en løsning i Fosen-saken, og at dommen fra høyesterett ikke sier hva som skal skje med vindturbinene på Fosen. Aasland viser til meklingen som pågår mellom partene. Han vil ikke forskuttere utfallet.

– Men riving av samtlige vindturbiner på Fosen nå, slik demonstrantene krever, er imidlertid ikke aktuelt. Dette er heller ikke et sannsynlig utfall verken av en vedtaksprosess eller en meklingsprosess, skriver Aasland i en post på Facebook, ifølge NTB.

Ny Fosen-aksjon i Oslo, 11. oktober 2023. Aktivister går til aksjon to år etter høyesterettsdommen i Fosen-saken. Aktivistene stenger Karl Johans gate.

---

Fosen-saken

  • 11. oktober 2021 falt dommen fra Høyesterett i storkammer om at konsesjonene som ble gitt i forbindelse med byggingen av to vindkraftverk på Fosen, Roan og Storheia, strider mot minoritetsvernet til reindriftssamene på Fosen. Det betyr at både ekspropriasjonen av landområder og konsesjonen til å drive vindkraftanleggene, er ugyldige vedtak.
  • 23. februar i år, etter 500 dager uten en løsning, gikk aktivister fra Norske Samers Riksforbunds ungdomsorganisasjon NSR-Nuorat og Natur og Ungdom til aksjon og okkuperte inngangspartiet til Olje- og energidepartementet og flere andre departementer.
  • Etter fire dager med demonstrasjoner beklaget statsminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Terje Aasland menneskerettighetsbruddene på Fosen og lovet fortgang i prosessen.
  • 100 dager senere, 2. og 3. juni, var det nye demonstrasjoner. Aksjonistene krevde fortgang i saken. De blokkerte Statsministerens kontor og demonstrerte foran Slottet og utenfor Stortinget.

Kilde: NTB

---


Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter