Nyheter

Støre vil fortsatt ikke kalle Hamas for terrororganisasjon

TERROR : Jonas Gahr-Støre (Ap) sier Hamas har gjennomført et terrorangrep, men vil ikke kalle dem en terrororganisasjon.

Lørdag morgen gikk Hamas til angrep på Israel. I ly av et rakettregn tok Hamas-soldater seg inn i landet med bil, paraglider, båt og motorseilfly. Angrepet har så langt krevd 700 israelske liv, ifølge myndighetene der. De aller fleste sivile.

Gjennom helgen har reaksjonene her i landet vært splittede på sosiale medier. Statsminister Jonas Gahr Støre, som tidligere ikke har ønsket å kalle Hamas en terrororganisasjon, sa søndag at aksjonen var en terrorhandling.

– Først vil jeg fordømme det vi har sett av angrep på sivile. Det er en terrorhandling, sa han på NRK Dagsrevyen søndag kveld.

På tross av den tydelige fordømmelsen av angrepet, vil Støre fortsatt ikke si at Hamas er en terrororganisasjon.

– Hamas har gjennomført et terrorangrep. Norge har ikke en egen liste over terrororganisasjoner, men vi følger FNs beslutninger i henhold til våre folkerettslige forpliktelser. FN har ikke listeført Hamas som en terrororganisasjon, sier Jonas Gahr-Støre til Vårt Land.

Høyres utenrikspolitiske talsperson er uenig i dette.

– Hamas er en politisk og religiøs bevegelse som opererer langs mange spor. De siste dagenes angrep illustrerer tydelig at de også benytter ren terror for å oppnå målene sine, og de kan karakteriseres som en terrororganisasjon, sier Ine Eriksen Søreide (H).

Oslo 20220228. 
Ine Eriksen Søreide (H) i forbindelse med møtet i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget mandag.
Foto: Terje Pedersen / NTB

Peker mot venstresiden

Torkel Brekke er professor i religion og samfunn ved Menighetsfakultetet. Han ga tidligere i år ut en bok om antisemittisme på venstresida. Nå mener han mange er på «bærtur» etter at Hamas gikk til angrep på Israel.

– Mitt inntrykk så langt er at venstresiden er veldig forvirret, både moralsk og politisk, sier Brekke til Vårt Land.

Han sammenligner Hamas-angrepet på Israel med Anders Behring Breiviks terrorangrep 22. juli 2011, bare i mye større proporsjoner.

– Vi tolererer ikke at nazister hyller angrepet til Breivik. De på venstresiden som ikke fordømmer Hamas nå, eller som har som første reaksjon at man må ta vare på palestinske sivile, de er moralsk på bærtur, mener Brekke.

Han har observert at flere endret profilbildene sine på Facebook til Palestina-flagg i løpet av helgen. Ellers har han sett flere innlegg på sosiale medier som ønsker å forklare angrepet som en frigjøringskrig som naturligvis kommer etter år med undertrykkelse av palestinere. Det mener han er en feilforståelse.

Brekke mener idéen om frigjøringskrig er toneangivende på ytre venstreside i norsk politikk, men at den også har spredd seg til deler av den vanlige venstresiden.

– Jeg synes jeg ser en sterk tendens som jeg håper endrer seg. Når det går opp for folk hva dimensjonene er, så håper jeg de rett og slett at de kommer til litt mer fornuft.

Les mer om mer disse temaene:

Sofie Flydal

Sofie Kristine Flydal

Sofie Kristine Flydal er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter