Nyheter

Hamas har tatt gisler - Israel har befridd tre

ANGREPET PÅ ISRAEL: Rundt 50 israelere holdes som fanger av Hamas-krigere i en kibbutz i Beeri nær Gaza. Hamas melder at tallet er høyere. Tre gisler er befridd av israelske styrker.

Det var det det israelske nyhetsnettstedet N12 som lørdag meldte om gislene i Beeri.

Israelske medier forteller om flere angrep på bakken gjennom lørdagen. Hamas-krigere har tatt seg inn i Sør-Israel, og går til angrep på både sivile og militære mål.

Siden angrepene på Israel lørdag morgen har det dukket opp en rekke videoer i sosiale medier som viser israelere som er blitt tatt til fange og ført til Gaza.

Blant dem skal det være soldater, skriver Times of Israel. De skal være tatt til fange på en base nær Gaza.

Talsperson Hazem Qasim i Hamas sier til NRK at lørdagens angrep mot Israel har ett overordnet mål:

– Hovedmålet er å få palestinske fanger løslatt.

En israelsk soldat ved likene av israelere som er drept av militante palestinere som angrep den israelske byen Sderot lørdag. Foto: Tsafrir Abayov / AP / NTB

Holder mange gisler

Antallet israelske fanger er flere ganger høyere enn dusinvis, hevder en talsperson for Hamas’ militære gren.

Uttalelsen ble gitt i et lydklipp publisert noe over midnatt natt til søndag lokal tid, ifølge Reuters. Det er ikke spesifisert om det her siktes til kun soldater eller også sivile israelere.

Israels militære bekreftet lørdag at israelske soldater og sivile holdes fanget av Hamas-soldater i en kibbutz i Beeri nær Gaza-grensa. Ifølge de israelske nyhetsnettstedene N12 og N13 er det snakk om rundt 50 israelere som holdes fanget. Flere soldater er i tillegg drept, ifølge nyhetsnettstedene.

Nå hevder Hamas altså at bare antallet gisler de har tatt til fange, er betydelig høyere. Uttrykket de bruker er, «flere ganger høyere enn dusiner».

Forhandlinger om gisler

Den israelske avisa Haaretz rapporterer at forhandlinger pågår om å få gislene løslatt i Beeri, der det også pågår kamper.

Hamas’ nestleder sier til Al Jazeera at den væpnede palestinske gruppen har tatt mange israelere til fange.

– Vi har et stort antall israelske fanger, flere av dem høytstående militære offiserer, sier Hamas’ nestleder Saleh al-Arouri til den arabiske TV-kanalen.

Sivile tatt fra kibbutz

Hamas avfyrte lørdag morgen flere tusen raketter mot Israel og har i tillegg sendt bakkestyrker over grensa fra Gazastripen. Israel har gjennom lørdagen angrepet mål på Gazastripen fra lufta, og ifølge palestinske myndigheter er minst 198 palestinere drept i angrepene her.

Bilder fra nyhetsbyrået AP viser sivile israelere fra en kibbutz som fraktes som fanger til Gazastripen.

Lørdag kveld bekreftet den israelske hæren at Hamas holder både sivile og soldater som fanger på Gazastripen, men uten å oppgi noe antall. De vil heller ikke si om noen i fangenskap er drept.

Gisler befridd

Søndag melder Jerusalem Post og andre israelske medier at den israelske hæren har befridd tre gisler og drept flere fiender i en aksjon i Ofakim.

I meldingen natt til søndag opplyses det også at en israelsk soldat ble såret i operasjonen.

Det er ikke opplyst om hvorvidt de befridde gislene er sivile eller soldater – eller hvorvidt det er gisler på stedet som israelerne ikke har klart å befri.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhendeavdelinga i Vårt Land. Han har arbeidd i Vårt Land sidan 1992 og har tidlegare vore deskjournalist, vaktsjef, nyhendeleiar og samfunnsredaktør (nyhenderedaktør) i avisa. Han skriv særleg om asyl-, flyktning- og integreringspolitikk, oppvekst og utanriks – og konsekvensar av vedtak i regjeringa og Stortinget. Tips gjerne på: bjbj@vl.no

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter