– Det er grunn til dyp uro for noen av de store krisene som er nå. Den ene er selvfølgelig knyttet til krig. Det pågår en fullskala angrepskrig i Europa. Men Europa burde jo lede an, bort fra krig og heller mot politisk konfliktløsning, sier Støre til NTB.
Denne uken er han i New York for å delta på FNs høynivåuke, med en rekke toppmøter på programmet.
– Bakteppet er dystert. Både med krigen i Ukraina, økte spenninger mellom Kina og USA, og Russlands aktiviteter i det globale sør.
Møter Guterres
I tillegg er millioner av mennesker er på flukt, og konsekvensene av klimaendringene blir stadig tydeligere.
– Det kommer stadig nye lærdommer om klimaendringene, nærmest uke for uke. Nå senest med flommen i Libya. Alle disse temaene kommer jo inn på dagsordenen i New York, sier statsministeren.
Støre skal blant annet ha et møte med FNs generalsekretær António Guterres på torsdag.
I forkant av hovedforsamlingen har Guterres bedt statsledere rydde opp i verdens utfordringer.
– Folk ser mot lederne sine for å finne en vei ut av dette rotet, sa han til nyhetsbyrået AFP i forrige uke.
Ukraina-møte i Sikkerhetsrådet
Når det gjelder Ukraina-krigen, er det knyttet spenning til Sikkerhetsrådets åpne debatt om saken på onsdag.
Der ligger det an til at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sitter i samme sal.
Støre har ikke store forventninger til at de kommer til å snakke sammen.
– I fjor da det var møte i sikkerhetsrådet om Ukraina, kom jo Lavrov tre minutter før han skulle holde innlegget sitt og forlot salen idet han hadde holdt det. Så noe direkte møte var ikke det anledning til. Vi får se hva som blir status i år, sier han.
Ukrainas fredsplan
Selv regner Støre med at det blir tid til en prat med Zelenskyj i løpet av uken.
Det er foreløpig ikke planlagt et formelt møte med den ukrainske presidenten, men statsministeren sier at han iallfall kommer til å møte delegasjonen hans.
Da Støre besøkte Kyiv 24. august, varslet Zelenskyj at neste møte om Ukrainas plan for fred skulle finne sted i Oslo.
– Det er det ikke noe nytt om den saken. Vi får høre med dem når vi møter dem, og se hva som skjer, sier statsministeren.
Flere utfordringer
For Norges del blir det også viktig å styrke dialogen med landene i sør under høynivåuken, sier Støre.
– Det er nå en utvikling med statskupp i Afrika og økte spenninger på grensene mange steder. Det er et bakteppe. Sånn ser verden ut, og det må vi forholde oss til og forsøke å gjøre noe med, sier han.
Men noe går også riktig vei.
– Det er verdt å minne om at det som går bra, ofte får mindre oppmerksomhet. Vi når fram med helsehjelp og vaksiner til flere, og det skjer teknologiske forenklinger og gjennombrudd som gjør at land kommer i utvikling raskere enn de gjorde før, sier Støre.
I tillegg til statsministeren, stiller Norge på høynivåuken med utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp), klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap), og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
(©NTB)