Nyheter

Von der Leyen og Meloni fikk omvisning på overfylte Lampedusa

EU-topp Ursula von der Leyen besøkte søndag Lampedusa etter at rekordmange flyktninger og migranter ankom den italienske øya i uken som gikk.

Hun ankom øya med Italias statsminister Giorgia Meloni, og sammen besøkte de et mottakssenter for asylsøkere.

De to ble fulgt av italiensk fjernsyn, som blant annet filmet mens de to lederne snakket med noen av beboerne.

– Vi gjør vårt beste, sa Meloni, ifølge nyhetsbyrået Ansa.

– Den eneste måten å håndtere problemene på alvor, er å stanse de ulovlige reisene, sa hun videre og la til at hele EU må løse situasjonen.

EU-landene har ennå ikke lyktes å finne fram til en felles reform av asyl- og flyktningpolitikken, og landene som ligger ved EUs yttergrense, klager fortsatt over at de må bære en altfor stor del av byrden.

Unntakstilstand

I løpet av tre dager har det kommet rundt 8.500 flyktninger og migranter til øya. Bare onsdag ankom over 5.100, noe som førte til at lokale myndigheter erklærte unntakstilstand.

Ettersom øya har relativt kort avstand til den tunisiske byen Sfax, har Lampedusa i årevis vært en av de viktigste ankomststedene for mennesker som tar seg sjøveien til Europa, ofte i overfylte og skrøpelige båter som risikerer å kantre når som helst.

Øyas mottakssenter er blitt ekstremt overfylt som følge av de rekordmange ankomstene, og mange av asylsøkerne er nå brakt til annen innkvartering på Sicilia eller på fastlandet.

Dobling

Ifølge det italienske innenriksdepartementet er det kommet 127.200 flyktninger og migranter til landet hittil i år. I samme periode i fjor kom det 66.200.

Over 2000 mennesker har omkommet eller er savnet etter å ha forsøkt å ta seg til Europa over Middelhavet hittil i år.

Meloni leder en sterkt høyreorientert regjering som har lovet å slå hardt ned på at folk tar seg sjøveien til Europa for å søke beskyttelse eller arbeid. Nå kommer det imidlertid flere migranter og flyktninger enn noensinne før.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter