Nyheter

DN: Finnes’ aksjehandel i utlandet ikke på Solbergs oversikt

Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes eide aksjer i Sveits inntil 2020, men investeringene var ikke i konas oversikt som ble lagt fram på fredag, melder DN.

Ifølge Dagens Næringsliv hadde Finnes plasseringer i utenlandske selskaper fra 2004 til 2020. Forvaltningen av disse ble i 2011 overført til Sveits.

Likevel var investeringene utelatt fra oversikten Solberg la fram fredag over ektemannens aksjehandler mens hun var statsminister, skriver avisen.

Finnes har ikke besvart DNs henvendelse, men Høyres pressesjef Cato H. Fossen har svart på vegne av Solberg.

– Det er kjent at Sindre i 2013 eide aksjer som ble håndtert av en forvalter i Sveits, noe han også opplyste Statsministerens kontor om den gangen. Disse kjøpene ble opprinnelig håndtert av et spansk selskap, ifølge Finnes, skriver Fossen.

– Finnes har forklart at hele investeringen senere gikk tapt, og at han etter 2020 ikke har eid aksjer i Sveits, fortsetter Fossen.

Ifølge pressesjefen er ikke investeringen nevnt på fredagens oversikt fordi aksjene «ikke ble kjøpt eller solgt» i tidsperioden Erna Solberg var statsminister som er «tidsperioden han har lagt fram en oversikt over aksjehandler for».

Kjøpte tusenvis av Hydro-aksjer to dager før stor nyhet

Hydro-sammenslåing ble feiret av regjeringen og førte til aksjeoppgang. Få dager før nyheten kom, handlet statsministerens ektemann tusenvis av Hydro-aksjer.

Ifølge E24 kjøpte Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes nemlig 4500 aksjer i Hydro i uken før det ble kjent i 2020 at selskapet hadde inngått et stort og viktig samarbeid med offentlig eide Lyse AS.

Solberg, som den gang var statsminister, beskrev sammenslåingen som et resultat av en industripolitikk som virker.

Sammenslåing førte til at Hydro-aksjen gikk markant opp – fra rundt 26 kroner til 28 kroner per aksje, skriver E24. Det er imidlertid ikke kjent hvor mange aksjer Finnes eide i Hydro på dette tidspunktet.

Derimot kan avisen slå fast at Finnes solgte til sammen 14.500 Hydro-aksjer 23. og 26. oktober samme år, kun to- og fem dager etter at Hydro-Lyse-nyheten kom.

E24 har ikke grunn til å slå fast at Finnes visste om sammenslåingen på forhånd. Han har heller ikke svart på avisens henvendelser.

Solberg har allerede innrømmet at hun var inhabil da regjeringen i 2016 åpnet for at selskaper, som Hydro, kunne eie offentlige kraftselskap. Hun har derimot ikke nevnt om hun var inhabil da regjeringen behandlet konsesjonen som ga Lyse Kraft tilgang på Hydros kraftverk i Røldal-Sundal-vassdraget.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter