Nyheter

Vaker rundt symbolsk tall – Bollestad tror KrF har snudd historisk trend

VALG: KrF vaker rundt symboltungt fire-tall og står foran en nervøs valgnatt. Det er viktigst å slå kriseresultatet fra 2021, mener partileder Olaug Bollestad.

– For et lag! Vi vet ikke helt hvordan det blir før i morgen, men vi satt oss et mål om fire prosent, og jeg tror vi skal nå det.

Det utbrøt KrF-leder Olaug Bollestad da hun inntok KrFs valgvake i Oslo ved halv elleve-tiden mandag kveld

Partilederen ble mottatt med stående applaus og øste ros over partifellenes innsats i valgkampen.

– Vi har alle muligheter nå ved valget i 2025. Vi har snudd en nedadgående trend og ligger høyere enn ved stortingsvalget for to år siden. Nå må vi kjøre gassen i bunn, sa Bollestad engasjert.

Så rundet hun av i kjent stil:

– Guri land, jeg er helt gåen folkens!

Grafikken nedenfor er levert av NTB og viser resultatet av stemmene som er talt opp så langt. En valgprognose er noe annet enn en ren opptelling.

Bollestad: – Et godt utgangspunkt før 2025

Gjennom valgkvelden har Kristelig Folkeparti vaket rundt det symboltunge firetallet på NRK og TV2s valgprognoser. På partiets valgvake på Mesh i Oslo sentrum har stemningen vært nervøs og spent.

For KrF handler årets valg om mer enn lokal oppslutning og makt. Det er også generalprøven før partiets skjebnekamp for igjen å komme over sperregrensa på fire prosent ved stortingsvalget i 2025.

Etter talen utdyper Olaug Bollestad overfor Vårt Land.

– Vi har vekslet mellom 3,9 prosent, 4,1 prosent og fire prosent i kveld. Det er et godt utgangspunkt for oss etter at vi fikk 3,8 prosent ved stortingsvalget i 2021.

– Hvordan har denne kvelden vært for deg i sammenligning med kvelden for to år siden?

– Nå er jeg partileder og føler på et stort ansvar. Det var krevende sist gang. Jeg opplever at vi er et mye mer samlet lag nå enn for to år siden. Det har vært viktig for meg å vide ut partiet og snu en nedadgående trend.

KrFs valgkamp-resept har vært å prioritere barn, familier og eldres hverdagsproblemer i valgkampen, oppsummerte Bollestad i talen sin.

Spent Ida Lindtveit Røse: – Kan snu langvarig trend

Ved kommunevalget i 2019 fikk KrF fire prosent oppslutning. Her gir Vårt Land deg status i kommuner der KrF kjemper om innflytelse og ordførerverv gjennom kvelden.

Mens Olaug Bollestad har sitt første valg som partileder, er det Ida Lindtveit Røses første valg som del av KrF-ledelsen.

Da Vårt Land snakket med Røse tidligere på valgkvelden, sa hun at KrF har greid å mobilisere i valgkampen og har hatt saker som har truffet godt.

– Hvor stor forskjell vil det utgjøre om dere klarer firetallet i dag eller ikke?

– I kveld kan vi snu en langvarig trend for KrF. Det er et viktig symbol og betyr mye for laget. Men viktigst er valgkampen vi har gjort, de lokale resultatene og at vi får inn ordførere og KrF-politikere i posisjon til å drive frem KrF-politikk, svarer Røse.

På KrFs valgvake er det lokale prognoser i favør av borgerlig side, blant annet fra storbyer, som har vakt kanskje størst jubel.

Dag Inge Ulstein Ida Lindtveit Røse KrF

Den store generalprøven før skjebnevalg i 2023

Klokker kveldens valgresultat inn på over fire blank, vil det være et viktig signal for KrF i den langsiktige kampen for å forbli et parti å regne med i rikspolitikken:

  • Det vil være første valg siden årtusenskiftet der KrF snur partiets fallende trend og går fram ved et kommunevalg.
  • For fotfolk og tillitsvalgte vil det være en kjærkommen vitamininnsprøyting etter år med motstand og indre splid.
  • For partileder Olaug Bollestad vil det være en bekreftelse på at riktige strategiske valg.

Skarp kontrast til mareritt-vaken i 2021

Mandag kveld er stemningen på KrFs valgvake i Oslo spent, men mer optimistisk enn for to år siden. Da var bleke og slitne KrF-fjes samlet til vake på Vulkan på Grünerløkka i hovedstaden.

Etter dager med negative pendlerboligoppslag om partileder Kjell Ingolf Ropstad, endte på 3,8 prosent og falt under sperregrensa. Da Ropstad skulle takke partifellene for innsatsen, gikk brannalarmen.

For etterfølgeren Olaug Bollestad kan kveldens valg få tre ulike utfall:

  • Skuffelse: KrF synker sammenlignet med krisevalget i 2021. Da vil motbakken opp til firetallet og sperregrensa i 2025 kjennes bratt.
  • Optimisme: KrF får fire blank eller bedre. Håpet om et skikkelig comeback ved stortingsvalget er styrket.
  • Verken eller: Valgresultatet havner på øvre tretall og gir ikke klare svar om KrFs utsikter.
Stortingsvalg 2021. KrFs valgvake. KrF.

Dette sa tallene om KrF før valgkvelden

I KrF har medienes målinger gitt en forsiktig optimisme før valget. Etter sommerferien har snittet av målinger i enkeltkommuner plassert partiet over firetallet, viser nettstedet Pollofpolls sin oversikt. De siste ukene har snittet vært 4,2 prosent.

Likevel må tallene tas med en klype salt: I mange kommuner er det ikke gjennomført målinger, deriblant i folkerike fylker som Akershus.

Svake KrF-resultater her kan påvirke det nasjonale valgresultatet. KrF stiller dessuten valglister i litt færre kommuner i år. Også det kan påvirke det nasjonale valgresultatet negativt.

Samtidig har KrF hatt sterke enkeltmålinger den siste tiden. Vårt Lands kommunebarometer for september ga partiet 4,6 prosent. TV2 målte KrF til hele 4,9 prosent i sin siste måling før valget.

Øker kvinneandelen blant KrFs velgere?

Et annet positivt tegn for KrF før valgnatta, er at andelen kvinner blant partiets velgere har økt, ifølge beregninger Norstat har gjort har gjort for NRK.

Ved stortingsvalget i 2017 var 63 prosent av KrFs velgere kvinner. Ved krisevalget i 2021 falt andelen til 57. Allerede i januar 2021 meldte Vårt Land at kvinnelige velgere svikter KrF.

Før valget i år var kvinneandelen økt til 67 prosent, ifølge Norstats beregning for NRK. Den baserer seg på statskanalens målinger mellom mars og august i år.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter