Nyheter

Tyskland planlegger minnesmerke for polske ofre for nazismen

TYSKLAND: Tyskland vil sette opp et minnesmerke i Berlin som skal hedre polske ofre for nazismen, kunngjorde den tyske regjeringen tirsdag.

– Vi trenger sårt et sted for å minnes, for å forstå og komme sammen med vår nabo Polen, sier Tysklands kulturminister Claudia Roth på en pressekonferanse.

Kunngjøringen kommer få dager før 84-årsdagen for Tysklands invasjon av Polen, som ble startskuddet for andre verdenskrig.

Prosjektet, som går tilbake til 2017, har fått navnet Det tysk-polske hus, og skal minnes ofrene for Tysklands invasjon, som kostet mellom fem og seks millioner mennesker livet, blant dem tre millioner jøder. Etter planen skal minnesmerke bygges der Kroll-operaen sto, tvers overfor Forbundsdagen.

Planleggerne sier valget av stedet er symbolsk. Kroll-operaen huset nazistpartiets representanter etter Riksdagsbrannen i 1933, en hendelse nazistene brukte til å styrke sitt grep om makten. Det var også i Kroll-operaen Hitler kunngjorde invasjonen av nabolandet i 1939.

Tysklands planer blir kjent samtidig som Polens regjering har pisket opp antitysk stemning i forkant av det polske valget senere i år.

Lederen for regjeringspartiet Lov og rettferdighet, Jaroslaw Kaczynski, har antydet at Tyskland vil blande seg inn i valgkampen og få på plass utfordrer Donald Tusk som polsk statsminister.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter