Nyheter

Norske speidere i Sør-Korea evakueres til militærbase etter tyfonvarsel

Nesten 700 norske speidere på den internasjonale speiderleiren i Sør-Korea evakueres som følge av en varslet tyfon, men blir i landet fram til planlagt avreise.

Den internasjonale speiderleiren i Sør-Korea avsluttes tidlig som følge av en varslet tyfon. Nesten 700 norske speidere evakueres til en militærbase nær Seoul.

– Vi har ingen planer om å forlate Sør-Korea tidligere enn planlagt, sier kommunikasjonsrådgiver Kirvil Kaasa i Norges speiderforbund til NTB mandag morgen.

Mandag ble speiderleiren World Scout Jamboree i Saemangeum i Sør-Korea, der om lag 43.000 speidere fra 170 land har deltatt, avsluttet tidligere enn planlagt på grunn av tyfonen Khanun, som er ventet å treffe store deler av Sør-Korea senere denne uka. Leiren startet 1. august og skulle opprinnelig pågå til 12. august.

– Evakueringen pågår i god tid før tyfonen. Vi tar ingen sjanser, og helsen og sikkerheten til våre norske deltakere er det aller viktigste, understreker hun.

De norske speiderne skal imidlertid evakueres fra speiderleiren i Saemangeum til en amerikansk militærbase i nærheten av Seoul, et opphold som er godkjent av den norske ambassaden.

– Det er innendørs og de skal overnatte der. Det vil også være aktiviteter som et alternativ til de fine aktivitetene de skulle hatt på leir, sier Kaasa, som forteller at de danske speiderne evakueres til samme militærleir.

– Det blir fortsatt et visst internasjonalt preg. Det er mange ungdommer som er sammen og vi gjør det beste ut av situasjonen, sier hun.

De norske speiderne skal reise hjem til Norge som planlagt 12. august.

43.000 speidere

Den internasjonale speiderbevegelsen opplyste mandag at alle deltakerne reiser fra leiren i Saemangeum i Sør-Korea tidligere enn ventet. Leiren – eller World Scout Jamboree – ble innledet 1. august og skulle egentlig ha vart til 12. august.

Om lag 43.000 speidere fra 170 land har deltatt på leiren. Blant dem er nesten 700 norske speidere fordelt på 15 tropper, ifølge en pressemelding fra Norges speiderforbund.

Tidligere har hundrevis av speidere fått helsehjelp som følge av en ekstrem hetebølge. Sørkoreanske myndigheter har sendt militære leger til leiren for å hjelpe til, samtidig som de har utplassert busser med kjøleanlegg for å avhjelpe situasjonen.

Ekstremvær

I helgen reiste britiske og amerikanske speidere hjem som følge av bekymring knyttet til ekstremværet. Arrangørene ønsket imidlertid ikke å avlyse og oppmuntret deltakerne til å se på leiren som en «plattform til å takle utfordringer».

Den internasjonale speiderbevegelsen ba mandag sørkoreanske myndigheter om hjelp til å organisere hjemreisen for de mange deltakerne slik at de kan komme seg trygt av gårde.

Tyfonen Khanun er ventet å ramme mesteparten av Sør-Korea senere i uka.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter