Vadsø kommune er hardest rammet og har samlet inn rundt 10.000 døde krykkjer etter fugleinfluensautbruddet. Men de rydder kun i områder hvor det ferdes folk, og mørketallene er derfor trolig store. Bestanden av den truede måkefuglen krykkje er beregnet til 87.000 par i Fastlands-Norge.
Geir Helge Systad er forskningssjef i Norsk institutt for naturforskning (Nina). Han forteller at det ikke er mulig å stoppe fugleinfluensautbruddet.
– Men man kan prøve å hindre at det sprer seg ved å rydde vekk døde fugler. Hvis ikke kan kråke, ravn og havørn spise på dem og bli smittet, sier han til Vårt Land.
Finner syke fugler i Sør-Norge
Men Syrstad forteller at smittede fugler er funnet langt sør i Norge. Nå har det blitt registrert smittetilfeller helt ned til Skudeneshavn på Karmøy.
– Det ble påvist fugleinfluensa i Sør-Norge i år og i fjor men det er vanskelig å si om utbruddet blir like stort, sier Systad.
Konsekvensen av sykdommen er svært synlig i Vadsø.
– Her var den største kolonien i Norge, og nå er halvparten av krykkjene døde. Og det stopper ikke.
Forskeren ser ingen koblingen mellom sykdomsutbruddet og klimaendringer.
– Klimaendringer påvirker fugler på andre måter, slik som gjennom maten og endringer i havet. Men jeg klarer ikke se kobling mellom klima og fugleinfluensa, sier Syrstad.

Kolonier har gått klar
De aller største krykkjekoloniene i Norge befinner seg på Bjørnøya og på Spitsbergen.
– Hvis det sprer seg dit, blir det enda mye verre, sier seniorforsker Børge Moe ved i Nina til NTB.
Forskerne er også redde for at sykdommen skal spre seg sørover til fuglefjell hvor også andre fuglearter holder til, som lomvi, lundefugl og alkefugl.

Statsråden til Vadsø
Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) skal torsdag besøke Vadsø for å bli orientert om arbeidet med å rydde opp fugler som har dødd av fugleinfluensa.
– Jeg ønsker å treffe dem som står midt oppe i dette krevende arbeidet og møte de ulike myndighetene som er involvert i arbeidet, sier Borch.

Invitert av ordfører
Vadsø-ordfører Wenche Pedersen (Ap) sendte mandag et brev til landbruksministeren der hun ba henne komme på besøk.
Hun inviterte også statsråden i forrige uke.
– Vi mener denne situasjonen påkaller oppmerksomhet også fra nasjonalt nivå og gjentar derfor invitasjonen til statsråden om å komme til Vadsø for å se på den dyretragedien som skjer her, skrev hun i brevet.
Kommunen bruker store ressurser på å rydde opp tusenvis av døde fugler som følge av det pågående fugleinfluensautbruddet. Bare i helgen plukket de opp 3000 døde måker.
– En liten kommune kan ikke ta ansvar alene når det kommer en så svær greie, sa ordføreren til NTB mandag.
Har bedt om hjelp
Kommunen har først og fremst konsentrert seg om å rydde unna døde fugler der hvor det ferdes mye folk og turister. De har bedt om nasjonal bistand til å rydde opp de døde fuglene, men forespørselen har blitt avvist.
– Det betyr i praksis at befolkningen må regne med at det ligger mye død fugl i fjæra og andre steder uten at noen tar ansvar for opprydding. Det gjør at vi føler at nasjonale myndigheter ikke tar dette helt på alvor, skriver Pedersen i brevet.
Mandag ble sivilforsvaret koblet inn i ryddingen, men først og fremst for å avlaste de kommunale fuglerydderne.
Krever støtte til Vadsø
– SV forventer at landbruks- og matminister Sandra Borch sørger for økonomisk støtte til Vadsø kommune i det arbeidet de nå står oppe i med å rydde død fugl. Vadsø kommune har de siste dagene lagt ned en enorm innsats. Nå må regjeringen bidra med støtte, skriver Lars Haltbrekken i SV i en e-post til NTB.
Sosialistisk Venstreparti (SV) mener man ikke kan forvente at en liten kommune som Vadsø skal plukke de store mengdene med døde fugler alene. De krever at regjeringen sender hjelp til kommunen, og at det plukkes døde fugler også utenfor allfarvei for å redusere spredningsfaren.