Nyheter

Tørkerammet Uruguay blander brakkvann i drikkevannet til millioner

VANN: Over halvparten av Uruguays 3,5 millioner innbyggere har ikke tilgang til vann fra springen som kan drikkes, ifølge WHO. Befolkningen kaller smaken «ekkel».

Tre år på rad med tørke har kraftig erodert normale drikkevannsressurser i området rundt landets hovedstad, Montevideo. Rundt 1,8 millioner bor i hovedstadsområdet.

På grunn av tørken har det statlige vannselskapet gradvis tilført brakkvann fra den store elvemunningen til Rio de la Plata. Dette har ført til økt saltinnhold i vannet.

I begynnelsen av mai nådde vannet de maksimale nivåene for klorider og natrium satt av Verdens helseorganisasjon, WHO.

– Kan smake saltvannet

Foreløpig er nivåene mer enn dobbelt så høye som WHOs grenseverdier, skriver The Guardian. Ifølge eksperter kan situasjonen fortsette i flere måneder.

– Når du pusser tennene, er det forferdelig, sa 73 år gamle Isabel Moreira, som bor i Montevideo, til nyhetsbyrået AFP denne uken.

– Du kan smake saltvannet. Det er ekkelt.

Moreira legger til at det påvirker kjøkkenutstyret hennes, inkludert en elektrisk komfyr, som har gått i stykker.

Krisetiltak

Myndighetene fremholder imidlertid at vannet ikke utgjør noen helserisiko for folk flest. Noen sårbare grupper, som spedbarn og gravide, har blitt advart mot vannet.

Siden begynnelsen av juli har regjeringen gitt 500.000 mennesker i lavinntektsgrupper i Montevideo tilgang til to liter flaskevann daglig. I tillegg er momsen fjernet for dem som ikke har råd til å kjøpe eget vann.

Det er også satt i gang en rekke beredskapstiltak i et forsøk på å finne nye vannkilder i hovedstadsområdet, blant annet å grave nye brønner. Arbeidet er det største infrastrukturarbeidet på Montevideos vannforsyning siden 1980-tallet.

Uruguay er blant landene i Sør-Amerika med høyest levestandard, og retten til vann er nedfelt i landets grunnlov.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter