Nyheter

Støre: – Ser på koranbrenning som en hatefull handling

KORANBRENNING: Store deler av den islamske verden raser etter koranbrenningen ved en moské i Stockholm onsdag. At det skjedde på en av islams helligste dager, gjør saken verre.

Det iranske utenriksdepartementet, som kalte inn den svenske chargé d’affaires på teppet, var nøye med å påpeke at tidspunktet for brenningen var særlig støtende. Onsdag var nemlig første dag i id al-adha, som sammen med id al-fitr er de to største høytidene i troen.

Flere land har fordømt brenningen og mener den oppfordrer til hat. Marokko har kalt hjem sin ambassadør fra Stockholm, mens Jordan og Emiratene har kalt den svenske ambassadøren inn på teppet.

– Disse hatefulle og gjentatte handlingene kan ikke aksepteres under noen omstendigheter. De fremmer eksplisitt hat, ekskludering og rasisme, skriver det saudiarabiske utenriksdepartementet i en uttalelse.

Støre: – Hatefull handling

Da statsminister Jonas Gahr Støre holdt sin halvårlige pressekonferanse torsdag, refererte Klassekampen til koranbrenningen i Sverige og spurte Støre om han mener det skal være norsk lov å brenne koranen foran moskeer og brenne toraen foran synagogen. Støre sa da at i henhold til norsk lov så er det ikke ulovlig å brenne et flagg eller å brenne en hellig tekst. Han ble da sitert på at han så på det som hatkriminalitet.

Han har i etterkant presisert dette skriftlig:

«La meg være helt tydelig på at jeg og regjeringen verner om ytringsfriheten. Den er helt grunnleggende. Så mener jeg, selv om det er lov, at koranbrenning er en hatefull handling, som jeg personlig tar avstand fra. Jeg ser at ordet hatkriminalitet har en viktig juridisk betydning, så derfor presiserer jeg dette nå. Uavhengig av det, så mener jeg det er svært uheldig at prosessen med å få Sverige inn i NATO treneres. De burde vært medlem allerede.»

Stormet ambassade

Sveriges statsminister Ulf Kristersson sa på en pressekonferanse at handlingen var tillatt som en del av ytringsfriheten, men likevel upassende.

Den største praktiske konsekvensen av koranbrenningen hittil har vært at demonstranter stormet den svenske ambassaden i Bagdad torsdag.

En av Iraks mest innflytelsesrike politikere og geistlige, Muqtada al-Sadr, sto angivelig bak opptøyene. Stormingen varte ikke lenge, og alle diplomater er i sikkerhet, men det kan ligge flere slike hendelser i fremtiden.

– Flere protester er i vente. Følelsen er at nok er nok, sier Midtøsten-ekspert Ingmar Karlsson til TT.

Tyrkia kan fortsette blokkering

For det har vært flere koranbrenninger i Sverige i år, selv om dette er den første på flere måneder.

Den store hodepinen for statsminister Ulf Kristersson ligger imidlertid i Ankara. Tyrkia er ett av to land som foreløpig ikke har godkjent Sveriges Nato-søknad – og det store flertallet av landets befolkning er muslimer.

President Recep Tayyip Erdogan har uttrykt sterk misnøye med koranbrenninger og andre demonstrasjoner mot islam i Sverige, og sa i en telefonsamtale med Tysklands statsminister Olaf Scholz at Sverige ikke bør vente å få grønt lys fra Tyrkia «med det første».

PRESISERING: I en tidligere versjon av denne artikkelen, hadde Vårt Land tittelen «– Ser på koranbrenning som hatkriminalitet». Da Støre har presisert svaret sitt i artikkelen, har vi også endret tittelen. Rettet 01.07.2023 kl. 17.23.

Josefine Gjerde

Josefine Gjerde

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter