Nyheter

Kronprinsparets 50-årsfrimerker er klare

POSTEN: I anledning 50-årsdagene til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har Posten laget to nye frimerker.

– Det er faktisk ti år siden kronprinsparet var på frimerker sist. Det var i forbindelse med deres 40-årsdager, sier Postens frimerkesjef Halvor Fasting til NTB.

I sommer og høst fyller både kronprinsen og kronprinsessen 50 år, og feiringen er allerede i gang. Posten gjør stas på «bursdagsbarna» ved å trykke opp 1,5 millioner frimerker av hver av dem.

– Vi har en lang tradisjon i Norge for å lage frimerker ved kongelige jubileer. Denne gangen har vi ikke brukt foto, men illustrasjoner av kronprinsparet laget av illustratør Trond Bredesen, sier frimerkesjefen.

Lang tradisjon

De to nye frimerkene lanseres 14. juni. De er laget med samme strek som flere jubileumsfrimerker fra i fjor, og de går dermed inn i samme serie. I fjor fikk prinsesse Ingrid Alexandra et eget frimerke til 18-årsdagen, og kongeparet fikk hvert sitt i forbindelse med 85-årsdagene.

Det ble også laget et frimerke med kong Haakon i fjor, siden det var 150 år siden han ble født.

Tradisjonen med kongelige på frimerker går langt tilbake.

– Det aller første norske frimerket kom 1. januar 1855 og hadde riksvåpenet som motiv. Men allerede året etterpå kom det første frimerket med kongelig motiv, med bilde av kong Oscar I, sier Fasting.

Siden har det blitt laget en rekke forskjellige kongelige varianter. Dronning Maud var faktisk den første kvinnen på norske frimerker i 1939.

Prinsesse Ingrid Alexandra har allerede blitt avbildet på frimerker i forbindelse med dåpen og i 2005 sammen med faren og bestefaren, før altså et 18-årsfrimerke i fjor.

Selger fortsatt millioner av frimerker

Selv om frimerkebruken i Norge har falt kraftig de siste årene, påpeker Fasting at de solgte 15 millioner frimerker i fjor. Og samleinteressen er fortsatt stor.

– Årlig utgir vi i overkant av 20 frimerker fordelt på 10–12 serier. Fortsatt er det faktisk 15.000 kunder som abonnerer fast på alle de nye frimerkene som gis ut, sier han.

Kronprins Haakon fyller 50 år 20. juli i år, mens kronprinsesse Mette-Marit har bursdag 19. august. De to planlegger en storstilt bakgårdsfest på Slottet for å feire jubileet 25. august, som er parets bryllupsdag.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter