Nyheter

Rettssaken om vindkraftanleggene på Øyfjellet blir utsatt til neste år

JILLEN-NJAARKE: Vindkraftanleggene på Øyfjellet i Nordland rammer reinbeitedistriktet der Ole Henrik Kappfjell er en av utøverne. Like før saken skulle opp i Helgeland tingrett, blir den utsatt enda et år.

Rettssaken med mange likhetstrekk med Fosen-saken skulle starte mandag 30. mai i Helgeland tingrett. Nå er den utsatt til uke 22 i 2023, opplyser Elisabeth Hofstad, førstekonsulent i Helgeland tingrett, til NRK.

Det er den andre utsettelsen av denne saken, som først var berammet til 23. april i fjor. Da ble den utsatt et år etter krav fra Øyfjellet Wind, som ønsket mer tid til å forberede saken, der staten er partshjelper.

Reinbeitedistriktets ønske

Øyfjellet Winds pressetalsperson skriver i en e-post til Vårt Land at det nå er reinbeitedistriktet som har bedt om utsettelse. Det bekrefter reinbeitedistriktet Jillen-Njaarkes advokat Pål Gude Gudesen.

Gudesen sier til Vårt Land at bakgrunnen for at reinbeitedistriktet ba om utsettelse, er sammensatt, men at det har sammenheng med at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) 21. april kom med et vedtak om avbøtende tiltak for flyttleien for rein som går gjennom vindkraftanlegget. Vedtaket er basert på forslag til avbøtende tiltak som Øyfjellet Wind har fremmet.

– 15. mai fikk vi vite at både utbygger og statsforvalteren i Nordland har påklaget vedtaket, med ulike begrunnelser. Ettersom avbøtende tiltak i disse sakene er relativt avgjørende, mener vi retten må vite hva som er løsningen som ligger på bordet, som den skal ta stilling til, sier Gudesen.

Kart over vindkraftanlegget på Øyfjellet ved Mosjøen.

Flytte rein med lastebil

De avbøtende tiltakene NVE har godkjent, går blant annet ut på å stenge flyttleien og legge opp til at rein kan flyttes med lastebil. Fra reinbeitedistriktets perspektiv er det ingen god løsning.

– Den største bekymringen er at så omfattende driftsomlegginger fører til at den tradisjonelle driften opphører, med transportetapper og tilrettelegging på begge sider, sier Gudesen.

Han viser til at konsesjonen ble opprettholdt av Olje- og energidepartmentet i 2016, og mener at hvilke avbøtende tiltak det skulle vært tale om, burde vært klarlagt for lenge siden.

Ifølge talsperson for Øyfjellet Wind, Tim Peters, er selskapet skuffet over at skjønnssaken er utsatt.

Om Øyfjellet Winds klage på NVEs vedtak om avbøtende tiltak skriver Peters i en e-post:

– Øyfjellet Wind stiller seg bak de aller fleste av de spesifiserte tiltakene. Øyfjellet Wind har klaget på noen få av tiltakene, fordi de er uklart formulert og bør klargjøres, fordi de bør avventes inntil det er høstet mer erfaring, eller faller utenfor rammene for konsesjonssaken.

Vindkraftanlegget på Øyfjellet ble satt i drift i september 2022 og består av 72 vindturbiner en forventet årsproduksjon på 1,3 TWh. I april i år overtok Øyfjellet Wind AS anlegget fra utbygger Eolus Vind. Øyfjellet Wind eies av Oyfjellet Wind Holdco Sarl med adresse Luxembourg.

---

Øyfjellet-saken

  • Øyfjellet vindkraftverk er utbygd og ligger i reinbeiteområdet til Jillen-Njaarke reinbeitedistrikt i Mosjøen i Nordland.
  • Utbyggerselskapet Øyfjellet Wind har fått konsesjon med rett til å ekspropriere områdene der vindkraftanlegget ble bygd. Da skal utbygger betale erstatning til det berørte reinbeitedistriktet.
  • Reinbeitedistriktet mener at konsesjons- og ekspropriasjonsvedtaket er ugyldig, og at skjønnssaken om erstatning derfor skal nektes fremmet.
  • Også Fosen-saken dreide seg om en skjønnssak. Der ble konsesjons- og ekspropriasjonsvedtaket kjent ugyldig i Høyesterett høsten 2021. Snart 600 dager etter dommen er det fortsatt ikke avklart hva som skjer med vindkraftanleggene på Fosen etter at konsesjon og ekspropriasjon ble kjent ugyldig av Høyesterett.

---

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter