Nyheter

Myndighetene åpner opp for eksport av donorsæd

HELSE: Helsedirektoratet gir grønt lys til fertilitetsklinikk som vil eksportere donorsæd til sine klinikker i Sverige og på Island for å hjelpe flere barnløse.

– Vi har gått gjennom regelverket og fått avklart at det ikke er noe som hindrer eksport. Vi har sett på rutinene til klinikkene som skal bruke sæden i utlandet, og forsikret oss om at det ikke vil være i strid med norsk lov, sier seniorrådgiver Anne Forus i Helsedirektoratet til NRK.

Direktoratet har gitt grønt lys til fertilitetsklinikken Livio til å eksportere donorsæd til sine klinikker i utlandet. Foreningen for donorunnfangede i Norge (DUIN) er derimot kritiske til å åpne for eksport.

I dag kan sæd fra hver norske donor kun brukes til søsken i maksimalt seks norske familier. Endringen innebærer at hver sæddonor i tillegg kan gi opphav til barn i seks familier i Sverige og to på Island.

– Regelverket i Norge handler ikke bare om å kjenne sitt opphav via donor, men også å vite at du har en begrenset søskenflokk. Ved å eksportere kjønnsceller til utlandet har vi ikke den kontrollen lenger, og søskenflokken kan bli unormalt stor, sier styremedlem Raymond Egge Kristiansen i DUIN.

De mener et felles nordisk regelverk burde ha kommet på plass først.

Norsk fertilitetsbransje importerer sæd fra utlandet, men det er første gang myndighetene åpner for eksport av sæd.


Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter