Kraftig syklon herjer i Bangladesh og Myanmar

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– Syklonen krysser nå kysten ved Cox’s Bazar og Nord-Myanmar. Den vil trolig bevege seg mot nord-nordøst og fullføre passeringen over kysten ved Sittwe søndag ettermiddag, opplyser Bangladeshs meteorologiske institutt.

Ifølge USAs tyfonvarslingssenter er vindhastighetene i syklonen på opptil 72 meter per sekund, noe som tilsvarer kategori 5, den øverste kategorien, på Saffir-Simpson-skalaen for orkaner.

Mocha er den kraftigste syklonen i Bengalbukta på over ti år.

Flere dødsfall i Myanmar

Representant for FNs utviklingsprogram i Myanmar, Titon Mitra, advarer om at syklonen vil få dramatiske konsekvenser for flere lokalsamfunn.

– Mocha har truffet land. To millioner mennesker er i fare, og ødeleggelsene ventes å være omfattende. Vi er klare til å gi hjelp og sørge for uhindret tilgang til alle berørte lokalsamfunn, skriver han på Twitter.

Allerede søndag morgen er det meldt om flere dødsfall forårsaket av vind og regn i Myanmar, ifølge AFP. I delstaten Shan fant redningsarbeidere likene til et ektepar som hadde blitt begravd da et jordskred utløst av kraftig regn traff huset deres i byen Tachileik.

Lokale medier skriver at en annen mann mistet livet da et banyantre falt over ham i byen Pyin Oo Lwin i den sentrale Mandalay-regionen.

To kvinner ankommer et tilfluktsrom i Cox's Bazar i Bangladesh søndag. Foto: Al-emrun Garjon / AP / NTB

Ingen telefondekning

Søndag ettermiddag er allerede flere hus, elektriske transformatorer, telefontårn, båter og lyktestolper i byene Sittwe, Kyaukpyu og Gwa i Myanmar ødelagt i stormen, opplyser Myanmars forsvar.

I Sittwe er det meldt om store oversvømmelser, spesielt i byens lavtliggende områdene. Byens innbyggere har heller ikke dekning eller tilgang på internett som følge av ødelagte telefontårn. Hittil har over 4000 av Sittwes 300.000 innbyggere blitt evakuert.

Ifølge Myanmars forsvar har kraftige vindkast også revet taket av flere idrettsanlegg på Coco-øyene, sørvest for Myanmars største by Yangon.

Rammer rohingya-flyktningene

Flere hundre tusen er evakuert i forkant av syklonens ankomst. Nesten én million myanmarske rohingyaflyktninger bor i området som ventes å bli rammet.

– Vinden blir sterkere. Det eneste vi har som ly er bambus og presenninger, og det gir lite beskyttelse. Vi ber til Allah om at han redder oss, sier den 21 år gamle flyktningen Mohammed Azis til nyhetsbyrået Reuters.

Over en million rohingya-flyktninger, inkludert 500.000 barn, bor i store og falleferdige flyktningleirer i Bangladesh, som er spesielt utsatt for flom og jordskred. Det bor også flere hunder tusen internt fordrevne rohingyaer i den myanmarske delstaten Rakhine, hvor stormen allerede herjer.

– Delstatsregjeringen har evakuert mange rohingyaer til flyktningleirer i Sittwe som ligger høyere oppe, sier Zaw Min Tun, en rohingya som flyktet under fordrivelsen av den muslimske minoriteten i 2017.

Han sier evakueringen skjedde uten forvarsel og at ingen av flyktningene har fått mat.

– Folk sulter, sier han.

Flere hundre tusen fra den muslimske Rohingya-minoriteten har tidligere flyktet fra Myanmar til Bangladesh på grunn av forfølgelse i hjemlandet.

Stor evakuering

Bangladeshiske myndigheter har evakuert 190.000 mennesker fra Cox’s Bazar og nesten 100.000 fra Chittagong så langt, og de skal nå være i sikkerhet.

Meteorologer i Dhaka har varslet at uværet kan medføre stormflo på opptil fire meter, noe som vil oversvømme lavtliggende landsbyer langs kysten.

Men utover søndagen virker det som Cox's Bazar hittil har unnsluppet syklonens verste herjinger.

– Risikonivået er redusert i Bangladesh, sier direktør Azizur Rahman ved det meteorologiske instituttet i Bangladesh.

Klimaendringer

Men ifølge klimaforsker Roxy Mathew Koll ved Indian Institute of Tropical Meteorology i byen Pune, er syklonen langt fra over. Han påpeker at sykloner i Bengalbukta vil skje hyppigere og være mer intense i framtiden, delvis på grunn av klimaendringene.

– Så lenge havene er varme og vinden gunstig, vil sykloner beholde sin intensitet i en lengre periode, sier han.

Sykloner er blant de mest ødeleggende naturkatastrofene i verden, og tettbefolkede kystregioner i Sør-Asia er spesielt utsatt.