Nyheter

Ti år etter Rana Plaza er tekstilarbeidernes kår ikke mye bedre

BANGLADESH: Over tusen tekstilarbeidere mistet livet da Rana Plaza-bygget kollapset 24. april 2013. En sterk, internasjonal vaktbikkje er helt nødvendig for å gjøre tekstilarbeid levelig, mener ekspert.

«Før et regime er på plass med virkelige tenner som sikrer at klesbransjen opptrer som de skal, vil moderne slaveri bak moteplaggene bare fortsette».

Det skriver Muhammad Azizul Islam i et innlegg om bransjen, ti år etter Rana Plaza, på nettstedet The Conversation. Azizul Islam er professor i bærekraft, etterrettelighet og innsyn ved Universitetet i Aberdeen, og har gjort studier og fulgt tekstilbransjen lenge.

Satte søkelys

Ulykken tok livet av 1.134 mennesker som oppholdt seg i bygningen ved Dhaka i Bangladesh på morgenen 24. april 2013. Den regnes som den verste i sitt slag, og førte til at verden satte søkelys på tekstilarbeideres kår.

Azizul Islam mener at sikkerheten på jobb er det eneste som har blitt noe bedre. Måten tekstilarbeidere blir utnyttet i klesproduksjonen, fortsetter.

FILE - In this April 25, 2013 file photo, Bangladeshi people gather as rescuers look for survivors and victims at the site of a building that collapsed a day earlier, in Savar, near Dhaka, Bangladesh. A court in Bangladesh's capital accepted murder charges Monday against 41 people including the owner of the Rana Plaza building that collapsed in 2013 and highlighted grim conditions in the country's garment industry.More than 1,100 people, mostly garment factory workers, died when the illegally built complex collapsed in Bangladesh's worst industrial disaster. (AP Photo/A.M.Ahad, File)

Azizul Islam var i 2021 med på en undersøkelse av 1.000 tekstilfabrikker under pandemien. Mer enn halvparten opplevde plutselige kanselleringer av ordre, forsinkede betalinger, lavere betalingsvilje, eller at kleskjeder nektet å betale for ferdige varer. Noen av merkene på listen var H&M, Bestseller, Asos, Aldi, Asda, Nike, Next, Pep&Co, Primark, Lidl og Zara.

Etter pandemien merkes den høye inflasjonen. I Bangladesh krever fagforeninger at minimumslønnen for tekstilarbeidere må tredobles. Samtidig har eksporten av tekstilvarer økt med 35 prosent siden like før pandemien. Lønninger og antall ansatte har ikke økt.

Mange av forsøkene på styrket lovgivning har etter hans vurdering vært skuffende lite virkningsfulle, som i Storbritannia, Frankrike, Tyskland, EU og Australia. Den britiske krever at selskaper oppgir tiltak som møter risikoen for slaveri i egne leverandørerkjeder, men krever ikke at selskapene rapporterer lovbrudd. Det er heller ingen sanksjoner.

In this April 19, 2018 photo, Bangladeshi garment worker Ruma Akter, 25, who worked at the Rana Plaza garment factory that collapsed five years earlier, works at Snowtex garment factory in Dhamrai, near Dhaka, Bangladesh. A new survey says that five years after the factory building collapse in Bangladesh killed 1,134 people and left thousands injured some things have changed for the better for the workers who toiled in the country's huge garment industry but much remains to be done. The survey by the Center for Business and Human Rights at New York University's Stern School of Business found that the largest factories generally have complied with new safety standards set by foreign clothing brands since the 2013 accident. (AP Photo/A.M. Ahad)

---

Rana Plaza-ulykken

  • Bygget i Dhaka, Bangladesh, var på ni etasjer og kollapset 24. april 2013. 1.134 mennesker mistet livet og 2.500 personer ble reddet ut i live, mange med skader.
  • Rana Plaza var oppført for å inneholde butikker og kontorer, men ble brukt som tekstilfabrikk. Fire etasjer var bygd oppå den opprinnelige bygningen, uten tillatelse. Dagen før advarte en ingeniør eieren om at bygget ikke var trygt.
  • Eieren, Mohammed Sohel Rana, forlangte at de ansatte skulle møte på jobb. Han ble i 2017 dømt til tre års fengsel for å ha unnlatt å erklære sin personlige formue overfor landets antikorrupsjonskommisjon.
  • Klær for 29 klesmerker ble produsert i bygget, deriblant Benetton, Prada, Gucci, Versace, Zara, Mango, Primark og Walmart.
  • Sohel Rana og over 30 andre er også tiltalt for drap etter bygningskollapsen, men saken er ikke avklart.

Kilder: NTB og Wikipedia

---

FILE - In this Tuesday, April 30, 2013 file photo, workers try to release two bodies trapped in the rubble of collapsed Rana Plaza garment factory building in Savar, near Dhaka, Bangladesh. A government investigation blamed the April collapse of the Rana Plaza factory building, which killed 1,129 people, on its poor construction, floors that were illegally added to the building and the use of heavy equipment it was never designed to hold.  (AP Photo/Wong Maye-E, File)

Forbrukerne presset på

Det viktigste som skjedde etter Rana Plaza-ulykken, er det store engasjementet fra forbrukere i Vesten for å legge press på klesmerkene, mener Anja Bakken Riise, leder for Framtiden i våre hender.

– Presset var helt avgjørende for å på plass sikkerhetsavtalen for Bangladesh, sier Riise.

Anja Bakken Riise. Leder av Framtiden i våre henden. Luksusbåter ved Aker Brygge.

Før Rana Plaza var det mange branner og ulykker. Rømningsveier, brannslukningsapparater og helt grunnleggende brannverntiltak manglet. Ifølge Riise går nå to millioner mennesker tryggere på jobb. Sikkerhetsavtalen skal utvides til å gjelde også i Pakistan.

Men Riise er enig i at det fortsatt er en rekke problemer, og at lover som den britiske, ikke er tilstrekkelige.

– Presset på tekstilarbeidere i et land som Bangladesh er umenneskelig. Dette enorme volummaskineriet har også har store miljøkonsekvenser. Det er under sånne typer forhold ulykker som Rana Plaza skjer.

FILE - In this April 19, 2018 photo, Bangladeshis work at Snowtex garment factory in Dhamrai, near Dhaka, Bangladesh. A group set up by European clothing brands that has monitored factory safety in Bangladesh for years plans to leave, with its duties being assumed by a local group including unions and industry figures in the world's second-largest garment manufacturer. The European group and a separate North American group were formed after the collapse of Rana Plaza, a building housing five garment factories that made clothing for international brands. The departure, which officials said Thursday, Jan. 16, 2019, was planned for May, follows a protracted tussle with garment manufacturers who wanted Bangladesh's government to form a local watch group to monitor the sector. (AP Photo/A.M. Ahad)

Vil gjøre åpenhetslov europeisk

Riise mener den norske åpenhetsloven er et viktig steg. Den krever at norske selskaper skal holde øye med risikoen for menneskerettsbrudd i egen leverandørkjede. Selskapene må opplyse hvor varene blir produsert, slik at de kan gås etter i sømmene. Hvis noe avdekkes, skal dette rettes opp. Forbrukertilsynet skal følge opp og kan ilegge sanksjoner.

Framtiden i våre hender jobber for et europeisk regelverk etter samme modell. Riise mener at det vil være enda viktigere enn en internasjonal vaktbikkje.

Hun mener også at pandemien forverret situasjonen.

– Flere kjeder kansellerte bare bestillinger eller sa etter at varene var produsert at de ikke skulle ha dem og betalte ikke for dem. Det går ut over tekstilarbeiderne.

Two youths walk past a wall pasted with flyers showing some of the missing on Monday April 29, 2013 in Savar, near Dhaka, Bangladesh. Rescue workers in Bangladesh gave up hopes of finding any more survivors in the remains of a building that collapsed five days ago, and began using heavy machinery on Monday to dislodge the rubble and look for bodies -- mostly of workers in garment factories there. At least 381 people were killed when the illegally constructed, 8-story Rana Plaza collapsed in a heap on Wednesday morning along with thousands of workers in the five garment factories in the building.(AP Photo/Wong Maye-E)
Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter