Nyheter

Åpnet kirka etter påkjørsel. – Folk er triste, først og fremst

STEINKJER: Vikarierende sokneprest Gustav Danielsen forteller at Steinkjer kirke ble åpnet for publikum søndag ettermiddag. – Det er uansett en dypt tragisk hendelse.

Søndag ettermiddag avholdt politiet pressekonferanse hvor de redegjorde for etterforskninga av bildrapet som skjedde i Steinkjer på påskeaften, hvor tre personer ble påkjørt av en varebil.

Søndag formiddag ble det kjent at én av de skadde, en mann i 20-åra, var omkommet.

Gjerningsmannen er foreløpig sikta for uaktsomt drap, men et sentralt spørsmål i etterforskninga videre blir om påkjørslene var en villet handling.

Politiadvokat Malin Borg og etterforskningsleder Kjetil Mollan forklarte at politiet til nå ikke har noe klare holdepunkter for dette, men at blant annet vitneutsagn gjør at dette er en hypotese de holder åpen.

Tidligere på dagen ble det også kjent at Politidirektøren har utstedt ordre om midlertidig nasjonal bevæpning av politiet som en reaksjon på nattens hendelse.

– Vi ser ikke noe endret trusselbilde mot rikets sikkerhet, sa seniorrådgiver Eirik Veum i PST mandag morgen til NTB.

Ifølge TV2 har mannen som er siktet, sagt seg skyldig i det han er siktet for.

Like i nærheten av kirka

Gustav Danielsen er tidligere prost i Stiklestad, og er for tida vikarprest i Steinkjer. Han forteller at menigheten samme natt som hendelsen feiret påskeaftengudstjeneste i kirka, som ligger noen steinkast unna stedet hvor hendelsen skjedde.

– Gudstjenesten ble ferdig halvannen time før det skjedde. Så våkna vi altså til nyheten i dag tidlig, og kom til stengt gate før påskedagsgudstjenesten. Det er veldig fælt.

Han forteller at gudstjenesten ble avholdt som planlagt, men at de skadde var med i forbønnen til menigheten. Like etter at gudstjenesten var avslutta kom nyheten om at én av de skadde, en mann i 20-åra, var omkommet.

Hvordan reagerer de du har snakka med?

– Folk er triste, først og fremst. Vi veit jo ikke alt om hendelsesforløpet enda, men det er uansett en dypt tragisk hendelse.

Åpnet for publikum

Gustav Danielsen

Hva foretar kirka seg nå, med tanke på å ivareta lokalsamfunnet?

– Vi er kobla på det kommunale kriseteamet, og bidrar inn der med det vi blir spurt om å bidra med. Vi har også vært i kontakt med en del unge som ønsker å komme sammen i kirkebygget.

Nære venner av omkomne fikk derfor komme sammen i kirka tidlig søndag, men den skulle ikke åpne for allmennheten før sent ettermiddag.

Danielsen forteller at politiet ba kirka vente med å åpne kirka for publikum.

Tidligere straffedømt

Ifølge VG har mannen tidligere blitt dømt for flere forhold: «Både promillekjøring og andre lovbrudd i ruspåvirket tilstand, men også for vold, ulovlig oppbevaring av våpen og trusler om terrorlignende handlinger».

I 2016 skal mannen ifølge avisa ha blitt dømt for å legge store steiner og andre tunge gjenstander på togsporet ved Steinkjer. Før saken kom opp for retten i 2018 skal han også ha sendt flere grove trusselmeldinger.Les mer om mer disse temaene:

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter