Nyheter

Netanyahu har gått med på å utsette rettsreformen

ISRAEL: Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier han setter den omstridte rettsreformen på pause for å «innlede dialog».

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier han setter den omstridte rettsreformen på pause for «innlede dialog».

Kunngjøringen var ventet, etter at partiets Jødisk makts leder Itamar Ben-Gvir varslet enighet om en utsettelse. Det israelske fagforbundet Histadrut avblåste storstreiken kort tid etter Netanyahus uttalelser.

– Vi ønsker å nå fram til en bred enighet, sa Netanyahu i en uttalelse mandag kveld.

– Vi står ved et farlig veikryss, og krisetider forplikter alle til å opptre forsvarlig, sa han videre.

Gjennom helgen har det vært nye store demonstrasjoner i Israel mot rettsreformen, som har som formål å gi mer makt til politikerne på bekostning av domstolene.

– Det er en ekstremistisk minoritet som står klare til å splitte nasjonen vår, sa Netanyahu i sin tale mandag.

Statsministeren lovet folket at han nå tar en pause i prosessen for å innlede dialog.

Opposisjonsleder Benny Gantz sier i en kommentar til israelsk TV at han vil gå inn i dialog om rettsreformen med et åpent sinn, men at han ikke vil inngå kompromisser om grunnlaget for demokratiet.

Netanyahu er avhengig av støtte

Netanyahu er avhengig av støtte fra koalisjonspartnere for å beholde sitt knappe flertall i nasjonalforsamlingen i Israel. Det har vært frykt for at protestene mot rettsreformen kan utarte og føre til vold, eller at Netanyahus koalisjon kan sprekke.

Tidligere mandag meldte kringkasteren KAN at Israels statsminister hadde informert partilederne i regjeringskoalisjonen om at han setter den omstridte rettsreformen på vent.

Da hadde avisen Haaretz sitert kilder i regjeringspartiet Likud på at Benjamin Netanyahu trolig ville legge reformplanene til side.

Det var ventet at Netanyahu mandag ville holde en tale etter de omfattende demonstrasjonene i helgen. Israels president Isaac Herzog, som i første rekke spiller en seremoniell rolle, ba samme morgen statsministeren om å stanse rettsreformen.

Huitfeldt dypt bekymret

– Dersom rettsreformene gjennomføres, vil det svekke det israelske demokratiet, sier Anniken Huitfeldt (Ap) til NTB:

– Jeg er dypt bekymret for den utviklingen vi nå ser i Israel. Det har gått fra vondt til verre. Norge følger nøye med på de pågående rettsreformene, og israelske myndigheter er godt kjent med vårt syn, sier utenriksministeren.

Partnere presser på

Mandag morgen sa sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir fra ytre høyre-partiet Jødisk makt at Netanyahu ikke måtte gi etter for presset, men fortsette reformprosessen. Flere ministre skal ifølge nyhetsbyrået DPA ha truet med å gå av dersom reformen settes på pause.

Netanyahu er avhengig av koalisjonspartnerne for å beholde sitt knappe flertall i nasjonalforsamlingen.

Lovforslagene har skapt dypt splittelse i Netanyahus parti Likud. Søndag fikk forsvarsminister Yoav Gallant fra Likud sparken etter at han dagen argumenterte for at rettsreformen bør settes på pause av hensyn til Israels sikkerhet.

Utsetter Netanyahu reformen er flere ministre klar til å støtte ham, ifølge Haaretz.

– Reformen er nødvendig, og vi vil sette den i verk – men ikke hvis kostnaden er borgerkrig, sier finansminister Nir Barkat said.

Også sport- og kulturminister Miki Zohar er klar til å støtte en reformpause. Justisminister Yariv Levin, som har stått i spissen for rettsreformen har truet med å gå av hvis reformen blir utsatt.

Varsler generalstreik

Israels største fagforbund, Histadrut, varslet mandag umiddelbar generalstreik blant sine rundt 800.000 medlemmer dersom rettsreformen ikke blir satt på pause. Det førte til at avgangene fra Israels største internasjonale flyplass, Ben Gurion, ble innstilt.

Avisa Haaretz meldte også at lokale myndighetsledere var klar til å innlede sultestreik klokka elleve mandag foran statsminister Benjamin Netanyahus´ bolig i Jerusalem hvis rettsreformen ikke blir satt på vent. Søndag uttalte de lokale lederne at de vil «stoppe krisen i landet, hindre sikkerhetskatastrofe og arbeide for Israels enhet».

Også i Norge streikes det. Ansatte ved den israelske ambassaden i Oslo tas ut i streik, bekrefter ambassaden overfor NTB. Det er foreløpig uvisst hvor mange av de ansatte ved ambassaden i Oslo som tas ut i streik, eller hva slags konsekvenser dette får for den daglige driften av ambassaden.

---

Dette handler bråket om

  • Benjamin Netanyahu (73) har varslet lovendringer, blant annet at regjeringen kan overprøve Høyesteretts avgjørelser.
  • Den juridiske reformen har utløst store demonstrasjoner i Israel. Hundretusener har protestert i gatene, særlig i helgene, siden januar.
  • Deler av reformen er allerede vedtatt.
  • Netanyahu og hans tilhengere mener de foreslåtte endringene er nødvendige for å tøyle et rettsvesen som har for mye makt.

---

Stanser havnearbeid

De to viktigste havnene i Israel kunngjorde mandag ettermiddag at de har stanset arbeidet for å støtte en proteststreik mot ytre høyre-regjeringens planlagte rettsreform.

Havnene Haifa og Ashdod viser i separate uttalelser til det mektige fagforbundet Histadruts oppfordring om generalstreik.

Samtidig melder israelsk TV at titusenvis av demonstranter spontant samlet seg til nye protester mot Benjamin Netanyahus regjering i havnebyen Tel Aviv.

I Jerusalem var tusenvis samlet utenfor nasjonalforsamlingen Knesset for å demonstrere mot den omstridte reformen.

Saken oppdateres

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er nyhetsleder i Vårt Land. Har du nyhetstips, send mail til kjell.kvamme@vl.no.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter