Nyheter

Trump hevder han blir pågrepet tirsdag – ber tilhengere protestere

USAs tidligere president Donald Trump hevder han vil bli pågrepet tirsdag. Han ber tilhengerne protestere. – Tiden er inne, skriver Trump på Truth Social.

Oppfordringene til protester kom i flere innlegg lørdag.

– Vi er en nasjon i sterk tilbakegang og ledes inn i tredje verdenskrig av en uærlig politiker som ikke engang vet at han er i live, men som er omringet av onde og skumle folk, skrev han blant annet, og fortsatte:

– Protestér, protestér, protestér.

I innleggene gjentok han også de udokumenterte påstandene om at presidentvalget ble «stjålet».

– Vi er blitt et døende tredje verden-land. Den amerikanske drømmen er død, skrev Trump i et innlegg som i sin helhet er skrevet med store bokstaver.

Trump er under etterforskning i flere saker, men det spekuleres på om antydningen om en pågripelse er knyttet til en etterforskning i New York. Trump anklages her for å ha stått bak utbetalingen av «hysjpenger» til pornoskuespilleren Stormy Daniels.

Leder på målinger

Trump kjemper for å bli Republikanernes presidentkandidat i 2024 og har så langt hatt et solid forsprang på meningsmålingene i den republikanske leiren i USA.

I en måling utført for Ipsos på vegne av Reuters i februar, var Trump favoritt blant 43 av de spurte republikanerne. Floridas guvernør Ron DeSantis fikk støtte fra 31 prosent, mens tidligere FN-ambassadør Nikki Haley fikk tilslutning fra bare 4 prosent.

Ekspresidenten skriver at amerikanske patrioter «bures inne som dyr», mens «kriminelle og venstrefolk går fritt omkring, brenner og dreper uten konsekvenser. Millioner strømmer inn gjennom våre åpne grenser. (...) Selve levesettet vårt trues av kriminalitet og inflasjon».

Han hevder videre at lekkasjer fra påtalemyndigheten på Manhattan indikerer at landets «tidligere president og Republikanernes fremste kandidat med god margin» – altså ham selv – vil bli pågrepet tirsdag.

Tilbake i sosiale medier

I forkant av stormingen av Kongressen den 6. januar 2021 tok presidenten også til orde for protestaksjoner – den gang med udokumenterte påstander om at valgnederlaget for Joe Biden skyldtes fusk.

Truth Social har merket Trumps konto med at han har 4,97 millioner følgere. Plattformen ble lansert i 2021, og er eid av Trump Media & Technology Group.

Rekkevidden her er imidlertid mindre enn i de mer etablerte sosiale mediene, som Trump i en periode var utestengt fra. Flere av kontoene hans ble sperret i kjølvannet av kongresstormingen 6. januar 2021. Youtube henviste da blant annet til tjenestens retningslinjer som forbyr oppfordringer til vold.

Trump har imidlertid nylig fått Facebook-, Instagram- og Youtube-kontoene sine tilbake. Twitters nye eier Elon Musk har også ønsket Trump velkommen tilbake.

Angriper påtalemyndigheten

Meldingen om den forestående pågripelsen er ikke bekreftet fra påtalemyndigheten. Trumps partifeller i Kongressen var imidlertid raskt ute med å støtte ham. Den republikanske lederen i Representantenes hus, Kevin McCarthy, gikk til frontalangrep på påtalemyndigheten i en Twitter-melding.

– Da er vi i gang igjen – skandaløst maktmisbruk fra en radikal statsadvokat som lar voldskriminelle gå fri mens han søker politisk hevn mot Donald Trump, skriver den republikanske lederen i Representantenes hus, Kevin McCarthy i meldingen.

McCarthy nevnte ikke statsadvokaten ved navn, men det antas at han sikter til statsadvokaten på Manhattan og Stormy Daniels-saken.

McCarthy skriver at han vil sette i gang en gransking i saken i forsamlingen.

– Jeg setter i gang de relevante komiteer for å umiddelbart etterforske om føderale penger brukes for å bryte ned demokratiet vårt ved å påvirke valg gjennom politisk motivert rettsforfølgelse, skriver kongresslederen.

Utbetaling etterforskes

Utbetalingen av de angivelige «hysjpengene» til Stormy Daniels skal ha skjedd via Trumps tidligere advokat Michael Cohen før presidentvalget i 2016.

USAs tidligere president risikerer å bli tiltalt for brudd på loven om valgkampfinansiering ved at aktoratet argumenterer for at pengene var et forsøk på å hindre publisering av opplysninger som kunne skade valgkampen hans.

Trump fikk nylig mulighet til å forklare seg om saken for en storjury, men advokaten hans sa ekspresidenten ikke kom til å gjøre dette.

Skulle Trump bli tiltalt, tilsier praksis ifølge nyhetsbyrået AP at han bare vil bli pågrepet hvis han nekter å overgi seg til politiet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter